• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Laga maten, innan den ens blivit trasig

Såg önskemål i en annan tråd att den här tråden borde sparkas igång igen.

Ok, så här såg min tallrik ut igår kväll,

73A6AF19-DF78-4DA0-9A7E-EE4D3551F0E3.jpeg
Det var piggvar, med Sandefjordsås, gröna ärtor och toppade med räkor från Grönland. Mycket gott.

ikväll blir det en annan favorit. ”Gambones” heter den på spanska, på svenska heter den scampi, jätteräkor eller tigerräkor. Men inte de som är odlade i tropikerna, den här är odlad i Medelhavet.

Bilder kommer.

Tommy
 
Ikväll blev det ”Fish and chips” i Airfryern. 180 gr i 18 min. Allt färdig samtidigt och sköter sig själv. Airfryern är det bästa köksredskap jag köpt. Går nästan dagligen numera. På morgonen blir det kokta ägg, 120 gr i 11 min för löskokta ägg, nån minut längre för hårdkokta. Bara att lägga i korgen, inget slabb med vatten. Sköter sig själv medan man själv gör sig iordning inför dagens äventyr. Glömde ju ta bild när det var färdigt.
81C4EB90-DAF4-4F97-B4F0-48E1A9827BB5.jpeg099BF519-BFA1-4C24-A174-D4C6CFBFF074.jpeg
 
Underbart att mänsklighetens basala behov,
ånyo kommer till dagers.

Maslovs behovs-pyramid kanske?

#1 Andas luft/syre
#2 Vatten/vätska
#3 Näring/mat

Trygg sömn eller grupp-tillhörighet?
Eller både och?

Fyll gärna på med ackumulerad visdom.
 
Jag förstår att mat inte är nåt stort grej hos alla, men här hemma äter vi sällan bara för att bli mätta. Det är ett intresse, främst för mig men Tommy tackar inte direkt nej till maten jag lagar. På Instagram följer jag främst mat och träningsmänniskor för att få tips och inspiration.
Med det sagt...kvällens middag CD4FCBDA-00F2-4ABD-9A50-30340B46DBEF.jpeg
Bresaola med lite godsaker på.
Efter det 8A8CCD97-E21D-45FF-9E0A-AB53B98B675D.jpegGambas tillredda på lite olika vis259F689A-6249-4CA7-A493-0F55D6AB2758.jpeg4B5EFAA9-9825-4EBF-9672-8E4DFA77C424.jpegVilket resulterade iD7CE1718-5A0D-4BE4-B588-FD26F565DE7B.jpegoch88942E08-D75C-412B-BBE8-4FCFE8C89505.jpegMätta och belåtna. Dessert äter vi nästan aldrig, vi föredrar förrätt.
 
Jag är avundsjuk på dig Tommy! Du får ju finare mat än på en restaurang.
Jag håller mig till halvfabrikat och lite enklare anrättningar.
Åsa var duktig på att laga mat och när inte hon kunde pga finmotoriken så talade hon om hur jag skulle göra och då fick jag till mat som var nästan lika god som hennes. Nu har jag ju inte den hjälpen mera så då blir det som det blir. Har ju hållit mig vid liv i över ett år nu på den maten.
 
Det är kallt här i Altea och ska vara så den här veckan, så jag funderade på något värmande till middag 🤔 Jag fastnade för en bouillabaisse som är både gott och värmande.
Det blev riktigt gott med en klick aioli och lite bröd till, man vet ju aldrig då det är lite ”man tager vad man haver” över den rätten.
 

Bilagor

  • 1FA161F7-20C7-468B-8A46-001343758F38.jpeg
    1FA161F7-20C7-468B-8A46-001343758F38.jpeg
    317,1 KB · Visningar: 17
  • 693039F7-28FD-42EC-A6F5-D106E2299714.jpeg
    693039F7-28FD-42EC-A6F5-D106E2299714.jpeg
    929,2 KB · Visningar: 16
Tillreda halvfabrikat i HBn.
Pulled Pork med hemlagad Rotsaksmos.
Min utgångspunkt, i all matlagning, i allmänhet och i HBn i synnerhet,
är alltså, spar på disk.
(och då menar jag inte att undvika USB, frågor på det?) :)

Pulled Pork_1.jpg

Pulled Pork, mfl rätterna kommer i en väl-försluten, värmetålig påse.
Kan vi månne nyttja det? Sannerligen kan vi det!
Lägg oöppnade "proteinpåsen" i ett tempererat vattenbad,
nej inte kokning utan bara långsamt uppåt.
Stanna vid 70-80° C, använd t.ex grill-termometern.
Samt minimalt med vatten, inget överskott.

Pulled Pork_2.jpg

Bered, under tiden, rotsakerna, morot och kålrot kommer först,
behöver typ 10 min mera koktid jfr potatis.
Sist kommer Palsternackan, riktig mjukis :)
Tag upp "proteinpåsen" och emballera den i något värme-isolerande,
handdukar, dykar/surf-dräkter, bubbelplast, liggunderlag
eller annat likvärdigt.
Sjud sedan rotsakerna i det redan varma vattnet,
morot och kålrot kommer först, ca 10 min.
Sist kommer Palsternackan.
Lök och vitlök enl personlig preferens.
Varsam med saltet, "proteinpåsen" brukar ha mkt av salt-varan.

Pulled Pork_3.jpg

När rotsakerna är mjuk-kokta så häll över spadet i en lämplig och förslutbar behållare.
Det blir närande buljong att användas enl eget gottfinnande :)
Tillför smör, grädde mm enl egen preferens och mosa till, rotsakerna ordentligt.
Nu kommer ett spar på disk trix, öppna proteinpåsen direkt ner i en förvarings burk/ask.
Det kött/protein som blir över, får ligga kvar i det kärlet tills nästa måltid.
Har jag glömt eller varit otydlig så fråga gärna (helst i vänlig ton)
så ska jag försöka klarlägga det som saknas :)


Pulled Pork_4.jpg Pulled Pork_5.jpg
 
Senast ändrad:
Laga o laga :) Idag blir det pinfärska ostron direkt från Atlanten och från odlaren själv. 5 euro kilot så det blev 2 kilo att frossa i.
Hälften färska idag men lite grön Tabasco o resten ostgratinerar vi imorgon :)
ostron.JPG
 
Laga o laga :) Idag blir det pinfärska ostron direkt från Atlanten och från odlaren själv. 5 euro kilot så det blev 2 kilo att frossa i.
Hälften färska idag men lite grön Tabasco o resten ostgratinerar vi imorgon :)
Visa bilaga 21474


Har själv aldrig testat ostron, men förstår att en del äter de stackarna levande, kanske de smakar bättre då :rolleyes:
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen