• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Laga maten, innan den ens blivit trasig

Va, äter ni ingenting? Inte en matbit har jag sett här sedan i tisdags!

OK, det här var vår middag ikväll….
66CBCFB9-AB8A-4770-B346-3E7351A9EA35.jpeg
… Moules mariniéres säger de som är lite finare, men i Norrland säger vi kort och gott, musslor i vitt vin och grädde. Blåmusslor kokta på sjömanshustruns vis i vitt vin med lite schalottenlök, persilja, vitlök, chili och grädde, serverades med en baguette rustico.

Smakade gudomligt och sköljdes ner med vårt vita favoritvin Blanc Pescador.

Nu åter till verkligheten, disken väntar i köket.

Tommy
 
Mat i sig själv är ju inget, utan ackompanjerande dryck, eller hur?
Häromdagen skulle jag hämta ett paket i mat-affärens så kallade för-butik.
Det finns självklart flera andra affärer där bokstaven C har en viktig roll,
typ många, utom Willys... :)
Eftersom kön var lång och jag är ganska nybliven tids-miljonär bestämde jag mig
för att ta en lyx-fika medans den existerande paket-kön betades av.
Dessutom hade jag fått syn på en, extravagant, räksmörgås som var till salu för halva priset...
Som inflyttad till Snålland (stavning?) gjorde jag en snabb konsekvens-analys
av de olika utfall som kunde förväntas av det gjorda inköpet.
Utfall #1: Win/Win.
Datummarginalen är så pass väl tilltagen att jag bara köper en delikat räksmörgås
för halva priset och äter den medans paket-kön minskar. Perfekt
Utfall #2: Spring/Spring
Själva magen hade ändå inte skött sig de senaste dagarna.
Datummarginalen, på smörgåsen, är så illa tilltagen att jag,
dessvärre, köper en förväntat delikat räksmörgås
för halva priset och/men fyra (4) timmar senare är magen igång... Defekt
Nåväl:
Medans kaffe och rekorderlig Räksmörgås avnjöts i förbutiken råkade jag,
synnerligen ofrivilligt,
överhöra ett samtal mellan två seniora medlemmar av det lokala
seglarsällskapet, SS Äventyr.
Nu på vårkanten är det mycket att rodda med i en seglarklubb, eller hur?
Det talades om både bommar och bojar, förankring och tankning.
Sjösättning och klubbens omsättning.
Alla ska med, skepp ohoj,
vafalls, både här och där,
saknas det en livboj.
Det skulle bjudas på grillad korv vid säsongsupptakten.
Plus två fiskar och fem kornbröd till alle man.
Kvinnor och barn oräknade... OMG :)
Planeringssamtalet kryssade mellan olika vågade förslag.
Korv ,bröd, senap, ketchup, rostad lök.
Ingen av de båda planerarna hade avvikande mening öht.
Precis så gjorde vi ju förra året.
Sen plötsligt, började det att gnissla lite i planerings-samtalet.
Troligen p.g.a personliga preferenser beträffande dryckesvalet.
Det kom upp mellanrost, mörkrost, lyxrost, gravrost, mm,
men inte böldpest!
Till slut utbrast den mera vältalige av de båda planerarna:
-Ställ bara fram ett vanligt enkelt styr-bord
och bjud alla som har hjälpt till
på vanligt Brygg-kaffe! ⚓
 
Lyfter den här trevliga, ja rent av delikata tråden igen…

Ikväll har vi kollat finalen på Melodifestivalen, något som jag tror vi delar med flera andra medlemmar. Samtidigt åt vi middag,

Startade med kronärtskocka med sardellsmör, medan Carola startade med en hälsosammare variant, kronärtskocka med lime
2F23B7DB-3C8E-42F5-B085-BD780CE22E9E.jpeg
Sedan blev det en favorit hemma hos oss, confiterade anklår, med blåbärssylt, broccoli och ugnsrostad potatis.
033B41E9-90BC-4573-A006-5251D97F8129.jpeg
Carola sköljde ner det hela med Cava, medan jag höll mig till hederligt spanskt rött vin.

Vad åt ni?

Tommy
 
Ja, jag fortsätter på mattråden.

Ikväll blev den spansk husmanskost, ”Lentejas con chorizo español”, översatt blir det - linser med spansk korv. Låter mer spännande på spanska än den raka svenska översättningen.
6EC341B0-2A08-47E1-A746-06D138F5676B.jpeg
Smakade helt underbart.

Rätten är lite av en spansk ”pytt-i-panna”, man tager vad man haver och ikväll blev det:
- Rökt korv från Asturias
- gul lök
- vitlök
- Morot
- Paprika finhackad
- Hemkonserverade krossade tomater
- Röda linser
- Röd chili
- Massa olika kryddor, rökt paprikapulver, vitkökspulver, timjan, chilipulver, svartpeppar, grönsaksbuljong, rödvinsvinäger och avslutas med lite honung.

Carola är en mästare på smaker!

Smaklig måltid.

Tommy
 
Falukorven är en personlig favorit för mig, men igår var vi på krogen med grannar och åt en 8-rätters avsmakningsmeny.
687CBB71-2AB5-467C-9E31-3CE1F51BAC28.jpeg
Började med Inlagd mussla och räkor, färsk friterad fisk och Jordnötspumpakräm, med kokos, curry och kanel. Pumpasoppan var god, resten javars, men inte mera.

A9D3EFBA-00D2-413C-81D2-73866EB109EA.jpeg
Gravad lax som var rökt Och serverades med en senapssås. Annorlunda, spännande.

87170774-09D9-46C0-ACB8-4E1AAAC64EC5.jpeg
Foie "Gras de pato estilo Alsaciano" gåslever , serverad med rabarber- och fikonmarmelad. Ja, gillar man gåslever var det gott, nu gör inte alla det av olika orsaker…

D20A2E5C-1C80-4493-9489-8C40E851AC9E.jpeg
Gratinerade Crepes med svamp, tryffel och parmesan. Mycket gott.

56CD499A-0FBC-47FF-8D44-6D2AA41DC361.jpeg
Sedan kom vi till huvudrätten som vi valde lite olika. Carola valde Lamb rack, som visade sig serveras alldeles för råa för hennes smak.

486976B0-B815-40DD-A6E5-6FC5C4139EE2.jpeg
Själv valde jag biff Wellington, som var gjord på fläskfilé, vilket jag accepterade, men att man troligen tappat saltkaret mellan smördegen och gåslevern gjorde den oätlig åtminstone för mig. Grannen åt upp sin men tyckte det var i saltaste laget.

2639ADBB-4A00-42F2-A221-C80EF82B6B26.jpeg
Vildfångad torsk, såsen "Provençale" och en klick aioli. Grannen som valde den huvudrätten var nöjd.

8191C76E-C9D4-49EB-ADEF-481E5F1294DA.jpeg
Avslutades med en dessert, Choklad "coulant", sorbet gjord på svartvinbär och cheesecake smaksatt med citron. Det var helt ok.

Visst hade vi en trevlig middag, efter att ha försökt få bord i flera veckor. Servicen var bra, men maten….tveksamt om man samtidigt sneglar på den högra kolumnen, där priset stod.

Ikväll har Carola lovat mig Stekt salt sill, det är mat för en kar! :)

Tommy
 
Som utlovats….

66FC5E2F-EFEF-41DA-B39A-CAB63E956855.jpeg
Stekt salt sill med löksås.

15 minuter senare….

62FE22C5-583E-4EB9-ACFB-64877DF5C372.jpeg
Ja, frågar du mig så var dagens varmrätt bättre än gårdagens alla dagar i veckan.

Peter har ätit Falukorvs file gryta med Cous Cous och lite grönt och jag stekt salt sill, men vad har du ätit?

Tommy, mätt och belåten!
 
Ni som aldrig har velat äta hemlagad, halvfärdig
Köpe-pizza kan, vänligen, sluta läsa redan nu!

Ni som gillar matlagning för den sociala samvaron
och de goda fördrinkarna är nog helt med på spiselhällen,
åtminstone en god del av kvällen... :)

Köks-Franska? Mis en place. Allt förberett?
Räkorna gick förresten till åteln, säkerhetsåtgärd, förebyggande.
IMG_20220312_192536.jpg

Prefab Pizzakit, med upphottad sås (+vitlök & kryddor).
Rikligt med påläggs-puts/ojämna skivor.
Purjolök, borde nog varit förvälld.
IMG_20220312_192555.jpg

För-frästa Champinjoner i redigt Mejeri-smör.
IMG_20220312_192642.jpg

Mossansrella och slicade tomatskivor, yes!
IMG_20220312_192711.jpg

Riviga ostkanter.
IMG_20220312_192730.jpg

Köpe cheese från Cooperativas närbutik i-stada.
IMG_20220312_192912.jpg


Ätfärdig, molto bene!
IMG_20220312_201721.jpg

Summa summarum:
Supergod, mättande, samverkans-stimulerade hem-slöjd.

Dock, bredvid Cooperativas närbutik i-stada
ligger en ved-eldad "Italiensk" pizzabagare.
Hans pizzor är magnificcio, eller belizzimo!
Men de pizzorna manifesterar inga relationer,
ens i köket... :)
 
Senast ändrad:

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen