• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Sent om Cider

Alkohol uppstår ju genom att jäsa socker, cider har ju äppelsmak. Skulle det inte vara enklare att destillera så man får en någorlunda ren sprit och blanda med någon essens ellr kanske blanda med äppelsaft.
Verkar mindre komplicerat.
Ryssarna dricker ju sin alkohol helt ren i dricksglas och 40% ska det vara. Enkelt och effektivt tar garanterat död på fler hjärnceller snabbare.
Resultatet kan vi se på nyheterna varje dag.
 
Bäste Bengt, jag gillar dig, det vet du!
Men nu måste vi nyansera begreppen en aning.
Allting är enkelt för den som redan kan, eller hur?
I bland lär man sig något för sitt höga nöjes skull, eller hur?

Tänk efter en stund:
Dina bilder från vardagsrummet/verkstaden visar ju på en otroligt stor kunskap
om både teknik, metod, verktyg samt resultat-uppföljning, inte sant Bengt?

Tänk en kamrer eller bagare (förlåt Gösta) de måste tycka att dina insatser
är oerhört komplexa och obegripliga, eller hur?
Det du kan, det kan du, för att du ville kunna det, jaja, ibland, blev tvungen att lära.

Det är likadant med skapande av olika sorters dricka.
Det är kreativiteten, nyfikenheten, skaparglädjen som är drivkraften
i de flesta frivilliga processer.

Ful-fylla får någon annan skriva om. Många forum finns det!

Det ska smaka så pass gott, att brukaren är beredd att att ta lite yrsel,
som en hanterbar biverkning.
Räkna aldrig insatta timmar, räkna bara personlig utveckling :)
Och möjligen de smakande vännernas bifall.

Summa summarum:
-Var och en blir bra på sina favorit ämnen,
och utifrån sina individuella förutsättningar.

Bengt, glöm inte att din stående inbjudan ligger fast.
Jag flyttar Golfen, tar fram Slang o Sladd.
Sen tar vi en gastronomisk resa :)
 
Jag har några misslyckanden efter att försökt göra vin och fått magont. Cider ser man ofta nere i spanien kopparbergs och dyrare än hemma!
Rasken man får ibland en känsla av att du valde fel yrke liksom jag. Du skulle ju syssla med tillverkning och förädling av ädla drycker och skriva poetiskt, du var påtänkt för de högre värdena i livet!
Så här års är det resan mot solen som räknas på fredag börjar första etappen.
 
En Cidermakare som bara simulerar lagring på ek,
kan det, senare, komma att ligga honom i fatet... ;-)

Man måste tänka utanför boxen heter det som bekant.
Nu ska vi tänka utanför påsen (hmm, hur käck låter det?).
Empiriska prov har visat att ek-chipsen inte visar några som helst tecken
på att veta vad de används till.

Grillning och rökning var det tillsagt,
men det står inget förbud om simulerad ekfatslagring.
Och min Amerikanska språkkunskap stammar redan från tiden
då TV visade Bonanza, Bröderna Cartwright.

Tanniner, som ger viss strävhet till Cidern, vill vi nu extrahera.
Dosera någonstans mellan 1-2 g/l och låt stå en vecka före provsmakning.

Men för att twista till det hela så ska vi ta och dela
de här American size chipsen i mindre bitar.
Det kommer i nästa avsnitt, eftersom jag måste "spåna" på en bra metod först...

JD_fatchips.jpg
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen