• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Italien sommaren 2023

Hade varit kul o prova Campagnolo, men det har varit monterat redan Shimano på alla cyklar jag köpt, vet inte hur det är nu, men har hört från flera cykelhandlare både i Sverige och här i Italien att servicen till Cykelhandlare från Campagnolo har blivit sämre o sämre, efter omorganisation o utflytt av fabriker mm, kanske det blivit bättre nu efter Covid?
Har en 7 delad Dura-ace grupp på min Team Miyata från 1987, med både fix/friktion läge på reglaget, den funkar helt suveränt fortfarande, den har jag cyklat l'Eroica på 2 gånger, den är min muletto, (mulåsna) bruks/träningscykel när jag kommer till Biella o inte har med några cyklar från Sverige.
 
Lite regn inatt/tidig morgon o fortfarande lite mulet, men ser ut som det kommer bli riktigt soligt vid lunch, yngefär som igår, vi glömde vår parasoll igår, men den måste med idag!
Idag ska vi till Monterosso o gå i Bo Hagströms fotspår, från Solensmat, som besökte en berömd Acciughe (italiensk anjovis) fabrik/affär!
Och se om vi kan bada lite i Monterosso också, om det är för mycket folk åker vi kanske tillbaka till Levanto.
 
Vilken besvikelse Monterosso blev, hade förväntat mig en hel del turister, men inte dessa mängder, vi åt på ett dåligt ställe med dålig service, men så är det, spelar inge roll dom får hur mycket kunder som helst ändå, orkade inte trängas i gränderna för att återuppleva gamla minnen utan vi åkte tillbaks till Levanto direkt efter lunchen, sen gick vi till samma fina vik även för hundar, idag var det högre vågor så vår Westie var inte lika pigg på att bada som han brukar. Sen gick vi genom 2 väldigt långa tunnlar till Bonassola, en trevlig liten badort, o åt en jättegod glass, sen tog vi tåget de 2 sista stationerna till Deiva Marina, jag badade lite till i poolen, sen cyklade jag för att handla till kvällens goda bruschette med burrata, tomater och alice (en färsk ansjovis). Nu sitter jag o dricker en dansk öl medans jag skriver detta, det är vår son som är kocken ikväll! Det kom 4 slovenska husbilar som knött in sig på 1 plats + den normala fria ytan mellan deras och vår plats, får se om vi åker vidare imorgon om hur det kommer gå att komma ut, vi får se. Jag tog inte så många foton idag då jag blev så besviken på Monterosso, men några blev det lite senare, o dom andra tog istället.
Kolla vår fina parasoll, riktig kvalitet! Den köpte vi på Menorca på vår bröllopsresa för 21 år sedan!

20230705_160028.jpg
 
En av de godaste bruschette som jag någonsin ätit! Vår son är super duktig!!
Grillat cibata bröd med en tomatsallad (med färsk basilika o rödlök från San tropea (rödlök som ser ut som större charlottenlök, och är sötare än vanlig rödlök) olja, salt o peppar, på den en bit supergod Burrata, o pricken över i Alice!!!
Buonissimo!!! Da morire per!!!
Till denna drack vi en lätt Grigniolino

20230705_202509.jpg
 
Idag stannar vi i Deiva Marina, badar i poolen och ska ta gratis bussen ner senare o promenera i den äldre delen av staden, imorgon ska vi ner en bit till Toscana, sen drar vi oss mot Mantova där vi ska träffa en av min frus brorsbarn, som studerar renovering av gammal konst där på universitetet.

20230706_124905.jpg
 
En lugn varm "hemma" dag, 39 grader i solen, en god lunch med Bresaola och caprese sallad, 27 grader i poolen nu på kvällen kändes lite kallt!
Deiva Marina är en liten stad men mysiga gränder, och flera gammaldags affärer, lite mindre strand också, med fin strandpromenad, en liten bokmarknad hittade vi där, köpte en trevlig bok om cyklar, historierna bakom både riktigt gamla italienska märken och även nyare internationella.

Ikväll åt vi en lokal specialitet, till förrätt en kall Polpettone alla Genovese, en typ av omelet-tårta gjord på potatis o bönor (fagiolini), jättegod!!! Och till huvudrätt Arancini al ragu, en siciliansk specialitet, panerade ris toppar fyllda med köttfärs o ärtor!!


20230706_133022.jpg
20230706_162602.jpg
20230706_164353.jpg20230706_173741.jpg
20230706_173846.jpg
 
Senast ändrad:
Igår lämnade vi Deiva Marina i Liguria, o körde upp i den Toscanska delen av Appeninerna, nu står vi på lite drygt 1000möh på en camping som har pool, mest Italienare som är här på helgen, mysig dialekt Toscanska, dom har speciella Hååå-ljud, man kommer att tänka på Benigni :)

Det ligger även ett Santuario på högsta punkten på denna kulle, igår tog jag en cykeltur, rätt branta backar ner, så det går fort ner, men sen är det tufft hem, tog inte så lång tur, för det var kvalmigt varmt, dryga 300 höjdmeter på bara 5km.
Imorse kom det en liten regnskur vid 7 tiden, men nu är det riktigt soligt igen.
Det kom en cykelklubb imorse från Castelnuovo di Garfagnana som jag hjälpte ta ett grupp foto, tog även med min telefon.
Igår åt vi pizza på en resturang precis intill här, jättegod Napoli med kapris och ansjovis och en god öl

20230707_150036.jpg20230707_150344.jpg20230707_202024.jpg
20230707_205240.jpg20230707_205610.jpg20230707_205818.jpg20230708_103120.jpg
 
Det står en plåtis intill oss från Portugal, ett trevligt Engelskt par ursprungligen från Glasgow och Newcastle, som tagit tidig pension o sålt sitt hus i Newcastle o flyttat till Algarve. Dom säger att det känns som minst halva priset där jämfört med här. Dom tog färja från Barcelona till Civitavecchia lite norr om Rom, sen ska dom köra landvägen tillbaka.
 
Senast ändrad:
Badat och CYKLAT idag, vilken tuff backe, bara nerför ner nästan inga plana delar att vila lite, rädd för att fälg-bromsarna skulle gå varma nerför, pumpbromsade, sökte på en macelleria (slaktare), som även hade lite av varje, vin, ostar, bröd mm. Köpte Salamelle för att grilla, 2st lokala ostar, en flaska Chianti o en bra bit bröd. Ganska tung ryggsäck, stannade på en bar jag hittade på tillbakavägen, där drack jag en av de godaste coka cola, blev även bjuden på en apertivo, en bit focaccia med acciughe!! då bara 170 höjdmeter kvar, såg då att dom även hade en delikatess disk, med massa godsaker också viner, så jag hade inte behövt köra med så tung ryggsäck så lång backe, men nu känner jag mig mer tränad!
Nu ska vi grilla!!

Screenshot_20230708-193026_Maps.jpgScreenshot_20230708-193103_Maps.jpg20230708_182721.jpg
20230708_182712.jpg
20230708_182625.jpg20230708_171421.jpg20230708_153914.jpg20230708_154945.jpg20230708_192738.jpg20230708_192810.jpg
 
För er cykel intresserade: Jag är mycket nöjd ändå att med 39 kuggar på lilla klingan i fram och 26 på största i bak =>
1 -> 1.5, och att det var varmt, 30grader uppe på 1000möh, nog 35-36grader längre ner plus att jag bara cyklat till jobbet o inte kört på min racer på nog nästan 1år sedan, klarade denna tuffa stigning.
På min gamla stål racer, Team Miyata från 1987, har jag 42 på lilla klingan fram o orginal bak var 21, 1->2 inget för dessa vägar, mer för vätternrundan, när jag körde l'Eroica i Chianti hade jag 42/25, det var väldigt tufft på en del väldigt branta backar och att det var grusvägar.
 
Imorse kom det upp en liten marknad, en bil med kläder mm och en med lokal mat, ostar, skinka, torkad Karljohan svamp, honung mm. Imponerande konstruktion av denna "food-truck", disken skjuts ut en bit på sidan, han hade ett generatorverk ståendes på baksidan.
Vi köpte ost, ägg, skinka o svamp till goda crepes ikväll!
20230709_104946.jpg20230709_105003.jpg
 
Crêpes till huvudrätt med lokal prosciutto crudo och porcini (karljohan svamp) som är torkad, så den låg i vatten hela dagen, sen stekte vår son den med san tropea rödlök o lite vitlök toppad med jättegod lokal getost, glömde ta kort på huvudrätten innan jag nästan ätit den, supergod, till den drack vi upp Chianti flaskan! Till efterrätt söt Crêpes med Nutella o tunna bananskivor, med en god söt Moscato!
Vår stora special Crêpes panna av märket Tefal, köpte vi i Frankrike 2020, fick med det viktiga trä-verktyget för att rotera ut smeten jämnt, tycker jag fått rätt bra kläm på det efter en hel del träning, måste köpa en riktig konditorpallet till husbilen, som vi har hemma, istället för en vanlig vinklad stekspade, det gick med nöd o näppe att vända dom med den böjda stekspaden.
Pannan ska även funka på induktionsplattor, men den är för stor för våra plattor hemma, men funkar precis i husbilen!
Smeten är ett franskt recept jag fått av en fransk kollega! O med lokala riktigt gula ägg blev det riktigt gott!

20230709_195218.jpg
20230709_201552.jpg20230709_202159.jpg20230709_202347.jpg20230709_203312.jpg20230709_203447.jpg
 
Varmt idag, 39grader vid lunch nere på låg höjd, i Aulla, det var skönt o komma in i en sval affär! Hade tänkt äta i husbilen utanför affären, men det var för varmt, så vi körde upp i bergen igen, körde motorvägen en liten bit mot Parma, sen småvägar, vi stannade nästa på 1000möh strax före passo della Cisa, 1041möh, tog en caffe o glass på den Emilia Romanska sidan. Vi ska ju besöka min frus brorsdotter i Mantova imorgon, då det även ska bli lite varmare, kanske 37grader i Mantova, så vi bestämde oss för att sova fortfarande på lite högre höjd, nu står vi på en bra ställplats i Berceto på ca 850möh, en mysig liten stad, vi fick tipps av en jättetrevlig tjej som jobbar på ett Ostello för pellegrini, typ vandrarhem för pilgrimer, det går en känd pilgrimsled som startar i England i Canterbury o går ända till Rom, som passerar här!
Nu blåser det lite svalare vindar o vi har bara 27grader! Igårkväll var det bara 16grader på kvällen sa en av våra grannar.
Vi ska snart gå leta reda på något ställe att äta middag, vi åt lite vattenmelon nyss.
20230710_151050.jpg
20230710_151124.jpg20230710_153907.jpg20230710_154020.jpg20230710_154225.jpg20230710_154401.jpg20230710_154708.jpg20230710_171503.jpg20230710_170828.jpg20230710_170859.jpg
 
Nu har vi anpassat oss lite för bra vad gäller middagstider, kom när alla andra precis redan kommit, fullt på en massa fina ställen utomhus iallafall, så till slut blev det inomhus på en fin trattoria, dessvärre fick vi även vänta en bra stund på maten, det var något problem med deras ugn, maten kom in ca 21.30, men det var så gott när det väl kom alltihop, jag åt crespelle med en sparrissås och kantareller och ett gott malvasia vin, de övriga i familjen var också mycket nöjda.

Nu sitter vi utanför husbilen o njuter av en skön kvällsbris, 23 grader! O nyss tystnade ungarna på lekplatsen också!
Imorgon ska vi gå upp tidigt, 0700, för att försöka vara tidigt i Mantova innan det blir för varmt.
20230710_200623.jpg
20230710_200736.jpg20230710_201549.jpg20230710_212254.jpg20230710_212427.jpg20230710_212436.jpg20230710_214752.jpg20230710_215609.jpg
 
Che caldo oggi, vi kom iväg hyfsat tidigt 7.40, men sen stannade vi vid en spacio, för parmesan, skinka viner o mycket annat gott, ett himmelrike av godsaker!!! Vi köpte 40månaders parmesan, han hade även så gammal som 72månader!! Visade sig att han kom från Biella!!
Kom fram till Mantova vid 10 tiden.
Vi har parkerat husbilen på en ställplats precis på andra sidan huvudbron, i skugga!!! Sen tog vi en gratis buss som stannade vid palazzo ducale, sen gick vi o tog frukost medans vi väntade på vår brorsdotter, hon guidar nu min fru o son, medans jag nu sitter på en servering vid sjön o dricker en god Weissbier!!

20230711_085320.jpg20230711_085334.jpg20230711_085336.jpg20230711_085402.jpg20230711_085933.jpg20230711_090436.jpg20230711_091224.jpg20230711_110047.jpg20230711_121308.jpg
20230711_111614.jpg
 
Senast ändrad:
Det var jättetrevligt att träffa vår brorsdotter men det var alldeles för varmt, i slutet fick vi nästan värmeslag när vi gick fel i letandet efter busshållplatsen för gratis bussen som körde oss tillbaka till en stor parkering intill ställplatsen. Det var 44grader när vi kom tillbaks till husbilen, vi ville bara komma därifrån, bestämde oss för norra delen av Gardasjön, nu står vi på Camper stop Torbole, 1.5h från Mantova. Nu nästan midnatt bara 28 grader! Vi tog ett skönt kvällsdopp i sjön! Många Svenskar här, men även ganska blandat.
 
Inatt sov vi uppe på 1883möh, Passo Tonale, fin skidort! På gränsen mellan Lombardiet o Trentino, imorse kl 7 när jag var ute med hunden, var det bara 11 grader, nu är det 20 o sol.
Vi sov länge nu på morgonen, för det tog ett tag att somna då bilen skakade, det blåste o regnade rejält de första timmarna inatt, kändes som vi var i en kraftig biltvätt.
Nu ska vi gå äta frukost.
20230713_073218.jpg20230713_071045.jpg
 
Hade tänkt o stanna i Punto di Legno, (Träbron) på deras ställplats, men det var en så otrevlig kvinna i baren intill, så vi körde vidare, häftigt att passera en massa namn på pass som man känner igen från att Giro d'Italia kört dem! Passo del Gavia! men om man kör husbil, ska man nog köra tidigare, vi kom lite efter lunch o mötte en massa motorcyklar o annan trafik, så vi tog en annan väg, hade tänkt köra lite längre mot Valtelina dalen, men lite före Aprica vid 15-tiden, började det vräka ner o blåsa o blixtra, nästan som igår natt, så vi stannade tidigt o hittade en ställplats som vi står på nu, lite innan börjar en känd stigning för Girot upp till Passo del Mortirolo!
Nu 22.18 är det 15 grader här på 1140möh, när det var soligt på eftermiddagen var det 25grader, imorgon ska vi vandra lite, hoppas vi kan undvika ett skyfall igen.
20230713_191329.jpg
20230713_165835.jpg20230713_124934.jpg20230713_124629.jpg20230713_123855.jpg20230713_123831.jpg
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen