Precis som förra året vid den här tiden var jag till OPUS i Söderhamn. Då var bilen 1 år och hade 11 460 km på mätaren, nu ett år senare har bilen gått 25 560 km, det vill säga att bilen har det senaste året rullat 1 410 helt bekymmersfria mil.
Egentligen tycker jag att det är orimligt att vi med husbilar som väger över 3 500 kr skall tvingas kontrollbesikta våra bilar varje år, framför allt när man vet att våra husbilar i snitt bara rullar mellan 5–600 mil per år.
Men å andra sidan har jag tagit del av besiktningsstatistik från 2021 som visade på att var tredje husbil (33,1%) fick anmärkning och var sjätte husbil (15,5%) fick en 2:a som kräver åtgärd och efterkontroll, som betyder extra kostnader för ägaren.

Besiktningsteknikerna Esbjörn Sandberg och Håkan Palm, som kontrollerade vår bil
Passade på att prata lite med Håkan för att få lite tips och råd, inför besiktningarna av våra kära husbilar.
De senaste åren har det blivit avsevärt flera husbilar ute på vägarna, något som ni på besiktningsstationerna har uppmärksammat? – Ja absolut, framför allt märker vi det om våren och hösten då husbilarna är vanliga inslag på stationen.
Vad tycker du att man skall kolla en extra gång innan man åker till besiktningen? – De vanligaste felen på husbilarna är parkeringsbromsen, lampor och ljusinställningen. Kunderna blir ofta väldigt förvånade när man kommer med sina nya bilar och vi anmärker på ljusinställningen. Ett fel som vanligen beror på slarv hos återförsäljaren som inte kollat det innan leverans. Att kolla lamporna kan man däremot göra själv, innan man kommer hit med sin bil. Även parkeringsbromsen är enkelt att själv kontrollera, bara stanna vid en ordentlig backe, där du inte har andra bilar vare sig framför eller bakom dig, lägg i parkeringsbromsen så ser du om den fungerar eller inte.
Vad ger du för råd vid den här tiden på säsongen när de flesta skall ställa undan bilen för vinterförvaring? --- Råttor! Plocka ut allt som kan locka dessa små gnagare till bilen, täpp igen hålen som välkomnar de små rackarna.
Vet att ni erbjuder gaskonstroll, till en kostnad av 245 kr, är det värt pengarna? – Det är inte obligatoriskt, men för att vara uppdaterad om säkerheten i din gasolanläggning ombord i bilen, rekommenderar jag att man passar på när man ändå besiktar bilen.
Ser att ni även erbjuder fukttest på husbilar för 899 kr, en nyhet för mig, synd eftersom jag redan har bokat tid hos ett företag i Stockholm, de extra 50 milen hade jag gärna sparat. – Ja det är framför allt om våren när begagnade husbilar skall säljas som vi fukttestar husbilarna. Även vissa nya husbilar med fortsatt garanti testar vi, men här krävs troligen återförsäljarens godkännande.

Om man beställer både fukttesten och gasoltesten så finns det ett paketpris på 999 kr, tillägger Håkan.
För oss gick det bra, inga anmärkningar och nu drar vi vidare till Spanien med en nybesiktigad husbil och kommer tillbaka till OPUS nästa höst, eftersom det ligger nära, genomförs snabbt, proffsigt, men då blir det även fukttestet.
Det kostade 999 kr, minus vår rabatt 100 kr, totalt 899 kr.
Mera om vår rabatt kan du läsa här: https://forum.ihusbil.se/classifieds/opus-bilprovning.70/
Tommy
Senast ändrad: