
Bilprovningen har släppt sin besiktningsstatistik från 2021, som visar att var tredje husbil fick anmärkningar och var sjätte fick en ”2:a”, d.v.s. återbesök och ökade kostnader.
Under året kontrollbesiktade Bilprovningen drygt 11 000 husbilar, var tredje bil (33,1%) fick anmärkning. Flest i Stockholms län 38,5%, bäst klarade sig husbilarna uppe i Västerbotten där 29,1% fick anmärkningar. Vanligaste felen är strålkastare och lyktor.
Var sjätte (15,5 procent) fick en ”2:a”, som krävde efterkontroll när felen fixats. Den vanligaste orsaken var anmärkningar på bromssystemet.
Den frivilliga kontrollen av gasinstallationen, vars värde diskuteras, gav iallafall resultatet att var tjugonde husbil hade brister på sin gasolinstallation, vanligen läckage och trasiga slangar.

Försämrat utfall jämfört med 2020
En jämförelse mellan Bilprovningens besiktningsstatistik 2020 och 2021 pekar på ett aningen försämrat skick på husbilarna. Andelen som fick anmärkningar ökade från 32,5 till 33,1 procent fel och andelen som hade fel med krav på efterkontroll ökade från 14,7 till 15,5 procent.Bilprovningens tips för att förebygga fel
Här är några bra tips för att själv underhålla husbilen och förebygga fel.- Trasiga eller felaktiga lampor: Ta hjälp av dina passagerare för att se att husbilens lampor fungerar samt har rätt färg innan du ger dig av på färden.
- Parkeringsbromsens funktion: Ett bra test för att se om parkeringsbromsen fungerar är att med fordonet stillastående lägga i handbromsen i en kraftig backe, när du varken har bilar bakom eller framför dig, och helt enkelt se om den tar. Den vanligaste anledningen till att parkeringsbromsen slutar fungera är att den inte används tillräckligt ofta. Du kan därför förebygga detta fel genom att använda handbromsen regelbundet.
Tommy