• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Vinexpert eller...

Lasse

iValberedning
Medlem
Ort
Löddeköpinge
Det första man brukar fråga sig hur vet man om det är rött eller vitt vin som finns i flaskan, detta kan vara svårt för en blind eller färgblind att veta. Jag som har synen i behåll och även ser färger, förutom den gången jag körde mot rött och sa till polisen jag var färgblind. Jag tycker att lättast är att skvalpa ut en skvätt från varje flaska på en vit bordduk, Vinet som är rött lämnar en gredelin fläck efter sig. Då fläcken kan vara svår att få bort, så ta ingen av de finare dukarna.

Är man en riktig vinkännare vilket jag inte är, kan man bara genom att titta på vinet och smaka på vinet, avgöra om det är ett vitt eller rött. I regel smakar de vita som ättika medan de röda smakar mer åt stämpelfärgs hållet. Man skulle i värsta fall först kunna suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan smutta på vinet och jämföra smaken.

Till efterrätten kan man servera ett portvin, fast egentligen bör man servera det i en port, har man ingen port kan man servera det i trappuppgången eller varför inte i en hiss. När sedan hissen är uppe och portvinet slut, kan man kanske få en "Gröna Hissen"

Skulle man få tag i ett torrt vit vin och skall servera detta, bör man se till att man inte har tvärdrag hemma eller att gästerna börja nysa. Risken är då uppenbar att vinet dammar omkring i huset. Ha därför alltid en dammsugare i beredskap när du serverar ett torrt vin. Jag kan aldrig servera ett sådant vin, ty jag vet ännu inte var dammsugaren står.

Köper du viner på systemet och själv skall bära hem det i plastkassar gör du klokast i att köpa ett lätt vin så du inte får för mycket att kånka hem på. När du sedan fått hem vinet blir frågan, vad lagar vi till vinet? En bra tumregel är att till vilt väljer man något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött servera brännvin, skulle man fått tag i en renstek sköljer man ner detta med renat.
 
Senast redigerad av en moderator:
Den store diskusjonen om hvilken temperatur vinen skal ha ved servering. Hadde for mange år siden en diskusjon med Jappe hvor han hevdet at alle hvite skulle drikkes kald. Men jeg fikk han til å prøve en Mosel Rieseling temperert og på forhånd sa han at den smakte bensin. Men temperert og han opplevde aromaen og sødmen. Enkelte tørre hvite viner har så lite aroma at en like godt kan servere de iskaldt. Jappeble en stor kjenner av mosells edle viner.

Over til en annen klasse alkoholdrikker - øl, det samme gjelder her aromatisk ale må drikkes temperert. Amerikansk Budweiser har så lite smak at en kan godt drikke den iskald.
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen