- Ort
- Löddeköpinge
Det första man brukar fråga sig hur vet man om det är rött eller vitt vin som finns i flaskan, detta kan vara svårt för en blind eller färgblind att veta. Jag som har synen i behåll och även ser färger, förutom den gången jag körde mot rött och sa till polisen jag var färgblind. Jag tycker att lättast är att skvalpa ut en skvätt från varje flaska på en vit bordduk, Vinet som är rött lämnar en gredelin fläck efter sig. Då fläcken kan vara svår att få bort, så ta ingen av de finare dukarna.
Är man en riktig vinkännare vilket jag inte är, kan man bara genom att titta på vinet och smaka på vinet, avgöra om det är ett vitt eller rött. I regel smakar de vita som ättika medan de röda smakar mer åt stämpelfärgs hållet. Man skulle i värsta fall först kunna suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan smutta på vinet och jämföra smaken.
Till efterrätten kan man servera ett portvin, fast egentligen bör man servera det i en port, har man ingen port kan man servera det i trappuppgången eller varför inte i en hiss. När sedan hissen är uppe och portvinet slut, kan man kanske få en "Gröna Hissen"
Skulle man få tag i ett torrt vit vin och skall servera detta, bör man se till att man inte har tvärdrag hemma eller att gästerna börja nysa. Risken är då uppenbar att vinet dammar omkring i huset. Ha därför alltid en dammsugare i beredskap när du serverar ett torrt vin. Jag kan aldrig servera ett sådant vin, ty jag vet ännu inte var dammsugaren står.
Köper du viner på systemet och själv skall bära hem det i plastkassar gör du klokast i att köpa ett lätt vin så du inte får för mycket att kånka hem på. När du sedan fått hem vinet blir frågan, vad lagar vi till vinet? En bra tumregel är att till vilt väljer man något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött servera brännvin, skulle man fått tag i en renstek sköljer man ner detta med renat.
Är man en riktig vinkännare vilket jag inte är, kan man bara genom att titta på vinet och smaka på vinet, avgöra om det är ett vitt eller rött. I regel smakar de vita som ättika medan de röda smakar mer åt stämpelfärgs hållet. Man skulle i värsta fall först kunna suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan smutta på vinet och jämföra smaken.
Till efterrätten kan man servera ett portvin, fast egentligen bör man servera det i en port, har man ingen port kan man servera det i trappuppgången eller varför inte i en hiss. När sedan hissen är uppe och portvinet slut, kan man kanske få en "Gröna Hissen"
Skulle man få tag i ett torrt vit vin och skall servera detta, bör man se till att man inte har tvärdrag hemma eller att gästerna börja nysa. Risken är då uppenbar att vinet dammar omkring i huset. Ha därför alltid en dammsugare i beredskap när du serverar ett torrt vin. Jag kan aldrig servera ett sådant vin, ty jag vet ännu inte var dammsugaren står.
Köper du viner på systemet och själv skall bära hem det i plastkassar gör du klokast i att köpa ett lätt vin så du inte får för mycket att kånka hem på. När du sedan fått hem vinet blir frågan, vad lagar vi till vinet? En bra tumregel är att till vilt väljer man något vildvin, medan man till grillat och annat vidbränt kött servera brännvin, skulle man fått tag i en renstek sköljer man ner detta med renat.
Senast redigerad av en moderator: