
Tillväxtverket lanserar en ny webbtjänst som skall ge en bättre överblick av den så kallade inkvarteringsstatistiken för svenska hotell, campingplatser, stugbyar med mera, alltså hur många uthyrningsutrymmen som är belagda. Datan samlas in och sammanställs av Tillväxtverket en gång i månaden.
Nu har regeringen till och med utnämnt den svenska besöksnäringen till att tillhöra den svenska basindustrin, då är självklart kunskapen om branschen mycket viktig och inte minst uppföljningen av branschens utveckling.
Men så läser man i faktarutan om vad som ingår i inkvarteringsstatistiken,
Om inkvarteringsstatistiken
Inkvarteringsstatistiken ingår i Sveriges officiella statistik och är en totalundersökning och omfattar samtliga hotell, pensionat, kurs- och konferensgårdar och vandrarhem med minst fem rum eller nio bäddar, alla stugbyar med minst fem stugor eller 20 bäddar samt alla campinganläggningar, STF-anslutna anläggningar och kommersiella förmedlare av privata stugor och lägenheter.Inkvarteringsstatistiken används bland annat som underlag till beslut om särskilda turistsatsningar på lokal, regional och nationell nivå. Uppgifterna som samlas in ligger även till grund för beräkningen av rese- och turistindustrins effekter på Sveriges ekonomi och sysselsättning. Statistiken har tidigare legat på SCB hemsida.
Källa: Tillväxtverket
Tillväxtverkets nya webbtjänst för turismstatistik hittar du här: https://tillvaxtdata.tillvaxtverket.se/statistikportal#page=d15ce2eb-f9e1-437d-be30-1f175e6c6497
….. fattas det inte något? Ja, privata stugor och lägenheter är med, även stugbyar med flera än 5 stugor, men vad med alla de omkring 1300 ställplatserna?
Nu är det inte så konstigt att vi inte nämns i beläggningsstatistiken, eftersom vi ute i samhället, på riksplanet som ute i kommunerna är vi en del av campingen. Men inget kan vara mera fel, de flesta av oss passar inte in i den schablonen, vi är något annat, något nytt, som har annorlunda behov och prioriteringar,
Uppskattar att vi representerar ungefär 15% av campingens beläggning. Hur stor del det är i sin tur utav våra egna och utländska husbilars totala antal övernattningar i Sverige vet jag inte. Om jag skulle våga mig på en gissning skulle jag säga att det kanske är 25% av våra totala övernattningar i husbilen inom Sveriges gränser.
I sådant fall skulle 75% av övernattningarna i våra husbilar inte registreras någonstans. Att våra nätter som fricampare inte kan bli annat en gissning, ett procenttal av våra totala övernattningar får vi leva med, men att införa en rapportering från de omkring 1300 ställplatserna som finns, precis som campingen redan gör idag, kan inte vara någon stor sak.
Det är viktigt att siffrorna kommer upp på bordet, så beslutsfattarna och andra ser oss, ser möjligheterna. Tror det är en förutsättning för att skynda på en nödvändig utbyggnad av den infrastruktur som vi efterlyser och är villiga att betala för. Det är inte kommunens camping 7 km utanför centrum, som tilltalar de flesta av oss som reser runt med husbilen, nej vi har annorlunda prioriteringar.
Husbilskompisar gjorde en enkät förra sommaren vad gäller övernattningar, bland sina medlemmar. Frågan var: ”Var föredrar du att sova i sommar? …. och svaren blev:
- Camping: 389 röster. 16,31%
- Ställplats: 1199 röster 50,27%
- Fricamping: 797 röster 33,42%
Källa: Husbilskompisar
Tycker siffrorna visar på att det finns en kunskapsbrist ute i samhället, hur den nya moderna resetrenden mobil fritid/husbilsturismen fungerar. Att förmedla den kunskapen, det ansvaret vilar på oss själva.
Tommy
Senast ändrad: