• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Vi är inte samma sak som camping, men lönsamma besökare iallafall!

IMG_6287.jpeg
Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund

Nu börjar det röra på sig till glädje för många av oss husbilsägare. Här är det HRF som idag distribuerat ett pressmeddelande, som lyfter fram vikten av våra besök, inte minst ute på landsbygden.

Nu tycker jag att artikeln, som är ämnad att skapa debatt om den orättvis beskattning av våra husbilar, är för mycket inriktad på camping och campingplatser, något som befäster den idag inrotade missuppfattningen, att mobil fritid med husbil är camping kort och gott. Våra bilar fyller bara 12-15% av campingarnas gästnätter. Nej en majoritet av oss övernattat sällan på campingar, men är iallafall mycket viktiga och lönsamma besökare, vilket jag försöker skapa argument för i min artikel, Vem säljer in oss ute ute i kommunerna? som jag publicerade här för två veckor sedan.

Tommy

IMG_2201.png

100-tals småorter får del av campingarnas miljardmotor

Sverige kan titulera sig Europas mesta campingland. Inget land har fler husvagnar och husbilar och intresset för att campa har återigen nått nya rekordnivåer.

Den starka tillväxten är en drivande motor på mängder av mindre orter runt om i landet. Det handlar om miljardbelopp.

Intresset för det mobila livet är större än någonsin. Många faktorer spelar in. Sverige har en lång tradition som ”campingland”. Under senare år har också en ny, stark målgrupp adderats till. Det handlar om aktiva människor som exempelvis cyklar, spelar golf, vandrar och orienterar. Med ett campingfordon går det snabbt och enkelt att ta sig ut till sin arena.

- Samtidigt är det fler än någonsin som väljer en klassisk campingsemester. Enligt SCR Svensk Camping uppgick antalet gästnätter förra året, (2022) till 17,1 miljoner gästnätter, en ökning med 11 procent. Enbart login på svenska campingar omsatte 2,6 miljarder kronor, säger Per Nilsson, ordförande för branschorganisationen Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF).

Enligt statistik från ECF, European Caravan Federation, är Sverige det land i Europa som har flest campingfordon (husvagnar/husbilar) per capita. Intresset är fortsatt starkt. Prognosen för innevarande år, enligt HRF, är att den totala försäljningen kommer att omsätta ca 31,3 miljarder kronor, fördelat på ca 9 000 nya och ca 60 000 begagnade fordon i Sverige. Dock har försäljningen av nya fordon bromsat in kraftigt, vilket oroar.

- Den så kallade bonus malus-skatten är svår att hantera för alla. Det är svårt att förklara för kunder varför skatten är högre på nya husbilar som har den effektivaste avgasreningen och minst klimatpåverkan, medan äldre husbilar med sämre avgasrening har lägre skatt, säger Per Nilsson, ordförande för HRF.

En effekt av bonus malus har blivit en stark efterfrågan på begagnade fordon som svarat för närmare 85% av den totala försäljningen.

På mängder av mindre orter runt om i landet har campingen blivit en motor för bygden. Campinganläggningar lockar gäster som nyttjar närområdets faciliteter i form av butiker, restauranger, mackar, aktiviteter och besöksmål.

En av många goda effekter är alla 1 000-tals sommarjobb som skapar sysselsättning för ungdomar.

- Vi vet att varje campingfordon i genomsnitt generar drygt 1 000 kronor per dygn i turistekonomiska effekter. Ett snabbt överslag visar att en normalstor campinganläggning med 200 - 300 platser under sommarhalvåret inbringar, utöver den egna försäljningen, intäkter till sin region på mellan 10 och 30 miljoner kronor, berättar Per Nilsson.

För Sverige totalt blir de turistekonomiska effekterna 11,2 miljarder enligt en branschrapport från SCR, fördelat på fler än 1 000 campingar runt om i landet.

Enligt HRF:s ordförande finns det ett antal bekymmer som kan få svåra konsekvenser. Problemen är tämligen enkla att åtgärda, men här måste politiken hjälpa till och agera skyndsamt.

• Skattefrågan (den så kallade bonus malus-skatten) måste vara rimlig och långsiktigt förutsägbar och ta hänsyn till att fordonet i första hand är avsett för boende.

• Uppdatera körkortsreglerna från 70-talet. Bilar har blivit säkrare men också tyngre. De ålderdomliga viktreglerna för B-körkort måste anpassas till dagens fordonsflotta.

• Hitta en anpassad modell vad gäller producentansvar för återvinning av husbilar och husvagnar.

• Gör det enkelt för entreprenörer att anlägga ställplatser och campingar.

- I samtliga fall är det här inga svåra frågor att hitta bra lösningar på. Här kan våra politiker göra stor skillnad och ge förutsättningar för en fortsatt stark tillväxt för många branscher, menar Per Nilsson.
Källa: HRF
 
Senast ändrad:

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen