• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Så var det, det här med åldern

E8B6EE2F-88CD-4AD9-A9B0-902DCD152B4E.jpeg 5BDA177B-A8DC-41C4-A05C-17BA913386F7.jpeg
Den vita Adrian i Polen och den mörkgröna Porschen i magasinet PorscheÄgaren

Vissa påstår att titeln husbilsägare är en markör, visst kommer jag ihåg när vi själva gick direkt från en mörkgrön metalliclackad Porsche 911 cab, till en halvintegrerad begagnad, lite repig vit Adria. Kommer ihåg vännernas blickar, som fått något av medömkan i ögonen, som om man ville säga, — ok du har blivit gammal, men du är i alla fall min kompis, nu går vi bara lite kortare promenader, undviker trapporna och talar lite högre när vi träffas.

Men jag var ju bara i 50-års åldern och Carola kollade fortsatt efter ungdomsrabatter på flyget, trots att det var försent.

Så här 15 år och 9 husbilar senare, känns det fortsatt som igår och jag känner ingen större skillnad idag från första dagen med vår Adria, men…

I onsdags fick vi besök av Jan-Erik, en arbetskamrat från sena 80-talet, som jag inte sett IRL på 30 år, han kom förbi för en trevlig eftermiddag tillsammans.

Det är stil på Jan-Erik, han kommer med presenter när han är på besök. Till Carola överlämnade han en sån där tjusig liten papperskasse, som man ibland ser damerna på Östermalm kommer gående med, den innehöll en elegant chokladkartong.
C0319576-38D8-4775-AA22-C4936803361A.jpeg
Det var chokladkonfekt från Betsy Sandberg, som stått i Östermalmshallen och gjort godis för hand sedan 1926.

Sedan tog Jan-Erik ett steg tillbaka, lyfte på ryggsäcken och tog fram 3 trycksaker, — här Tommy är något för dig…

BE294395-1B76-4C13-BD19-75E1A5743D25.jpeg
Jaha, tack då.

Jan-Erik berättade då att hans mamma nu lämnat jordelivet, vid 96 års ålder. När han städade upp bland hennes tillhörigheter så hittade han dessa tre resebroschyrer från tidigt 60-tal och kom att tänka på mig?

— Varför då, höll jag på att säga, men det blev tack. Men i mitt huvud började funderingarna ta form, tycker han att jag är så gammal så att jag bör sitta i gungstolen och bläddra i 60 år gamla resebroschyrer? Jan-Erik förklarade det med något i stil med, — du har ju jobbat i resebranschen. Jo förvisso, men inte 1960, då hade jag en röd ungdomscykel med 20” hjul, av märket Hermes.

Men så igår fick jag den riktiga smällen. Två killar var hemma hos oss för att skapa det där moderna, ja det där hemmet för människor som ligger i framkant av den tekniska och digitala utvecklingen. Det smarta, digitala hemmet, ja det blev nästan som en ungdomsgård. Nu är det slut på mitt spring runt i huset för att tända och släcka lamporna, jag säger bara till Google så fixar hon det.

När vi befinner oss i Spanien i framtiden så släcker och tänder vi lamporna i Söderhamn, ifrån Spanien. Om jag skall vara helt ärlig så har jag inte så ofta saknat den möjligheten tidigare.

Samtidigt installerade killarna ett larm och då med en kamera, som jag direkt såg behovet av när jag skall tända och släcka ljusen i Söderhamn från Spanien.

Timmen blev sen innan killarna blev klara, tack och adjö…. Satte mig i soffan för att kolla appen som just lyft vårt hem upp till en helt ny nivå. Ropade hela tiden på Google som på min uppmaning tände och släkte ljuset, som entusiastiska bekräftelser på mina glada tillrop, men till Carolas irritation där hon stod och försökte få ihop en sen middag.

Menyn på telefonen:
C02C68B5-D7A2-4722-BFA7-C2701574F0B4.jpg
Ja just det, IP-kameran som man monterade i taket måste kollas,
C2B78CE7-7A85-4174-939D-FAFEF1D2EE04.jpg
— Carola! Vad i helvete… Kom, ropade jag samtidigt som jag chockad tittade på bilden. Carola blev skrämd av min synbara panik och kom snabbaste vägen från spisen till mig i soffhörnet.
Carola, — Vad är det?
Jag, — Ser du inte, säger jag och pekar på bilden
Carola, — Nä, vadå?
Jag, — Ser ju ut som jag är helt flintis upp på skallen!
Carola, — Jamen det är du ju!
Jag, — Jasså, när blev jag det….

Det här med åldern kanske egentligen är något subjektivt, där jag själv ser min spegelbild så här
778443AD-1C95-4261-A2DA-1720EE9B67C3.jpeg
Ok, ingen tjock ruffsig kalufs som i fornstora dar, men inte heller framträder någon ”flintis” i vår badrumsspegel, som bara återger vad den ser rakt fram. Men jag börjar inse att den som kommer in och kollar baksidan på gubben får en annorlunda bild.

Som sagt kanske det här med åldern, trots allt är något subjektivt, en siffra som vi lite till mans ser och bedömer helt olika.

Ja, ja, nu skall jag gå ut och sätta mig ner i husbilens lugna vrå och börja bläddra i saligen insomnade Stjärnresors resebroschyr från 1963. Nicka igenkännande på hotellen som jag minns, men som inte längre ligger där utefter Las Canteras i Las Palmas.

Kanske är jag trots allt bara en åldrande nostalgiker, men ett är iallafall säkert, man skall ha husbil även om man blivit lite äldre och tunnhårig. Däremot en 74 åring i en Porsche, ja det vete’ i fanken…

Tommy
 
Senast ändrad:
Hav förtröstan, vad sägs om en näranpå snart 73-åring - grenslandes en nyförvärvad mc, typ custom Kawasaki från -83?
Under hjälmen och bakom visiret är det ingen som kan upptäcka hur illa ställt det är... jag borde kanske varit 40 år yngre?
Då hade hojen å andra sidan varit sprillans ny, men nu verkar vi nog istället vara minst lika antika båda två . ;)
Besiktigade den nu i veckan för allra sista gången, så nu är mc:n veteranklassad - liksom ägaren.

När jag är ute med hunden, frågas det ofta hur gammal Nikko är och jag svarar "elva år" - för så länge har han nu varit min bästa vän.
Men så brukar jag ibland också tillägga, "att vi är faktiskt så gott som jämngamla (!)
Nu är det inte alla som förstår det här med hundår och då tittar de lite konstigt på mig,
samt avviker med ett svagt mumlande och stöter med ett finger mot sitt huvud...

Ibland på hundpromenaden möter jag kanske någon tilldragande kvinna, som kvittrar: "Åh, vilken stilig och vacker hund!"
och då svarar jag stolt (när jag är på det humöret), att "Ja, han måste nog brås på sin husse".

Det gäller att fånga ögonblicken och ta vara på de små glädjestunderna här i livet... :)

När vårsolen bryter fram nästa är och lärkan drillar i skyn, då ska jag glida fram mellan gula rapsfält på de östgötska vägarna
och bara njuta av lyckan att få åka tung mc ännu en gång.

Man måste ha lite framtidstro, även i utförbacken...
 
Det med litt tynn hårvekst har jeg funnet min egen løsning på - rakhyvel :D. Veldig praktisk når en er ute i solen mye, ingen problem å smøre på høy solfaktor på skallen når håret stort sett er vekk. Raking av skallen skjer omlag en gang i uken :D. Noe annet er at nå vokser håret like mye over hele skallen.
 
Tittade igår på en Fransk långfilm från 1962 (Netflix), med en urläcker långhårig blondin och en ursnygg gigolo där varje hårstrå satt på sin plats. Har dessa skådisar satt ribban 1962 på hur vi själva ska se ut? Är det detta vi har strävat efter under alla dessa år? Jag kan säga dig Tommy att jag tittar hellre på din lite tunnhåriga knopp när vi träffas i Altea, än om du skulle se ut som den Franske gigolo. ...och du är älskad av din Carola hur du än vänder på steken :love: (med eller utan Porsche, oavsett färg...haha...)
 
Trevlig läsning denna morron!

Den lilla frun jag har kommer fylla 76 i januari. I Portugal. I husbil (iHusbil). Det var hon som promt vill vi skulle köpa oss en och bo länge i. Inte jag som bara kommer fylla 70 i samma land och i samma husbil.

Hennes beslutsamhet var stor. Många i vår omgivning höjde nog på ett ögonbryn eller två kring våra planer.

Nu verkar alla vara rätt imponerade. Eller fascinerade kanske låter bättre. De ser vårt nomadliv som attraktivt. Vi kan ju resa vart vi vill, se vad vi vill och göra det som behagar oss. Det är ett priviligierat liv på så vis.

Tekniken underlättar väsentligt pensionärslivet. Att tända lampan i Söderhamn från altanen i Altea är ett sådant exempel.

Som internetberoende är vår tacksamhet stor över vårt egna "fasta" uppkoppling i bilen. Att slippa behöva dela allmänna uppkopplingar känns bra. Bank ID och benkbetalningar och Kivra och alltihopa. (Vet att man kan använda mobilen också men vår glädje över vår lösning är ändå stor.

Bakifrån ser heller inte jag ut som förr. Den kala fläcken växer snabbt.

Nu när vi ska vara iväg så länge kanske jag borde testa Knuts koncept. Raka bort allt. Kanske rentav blir snyggare så. Och väldigt snygg vill man ju va. Åldern till trots. 🤠😇😎
 
Det finns medel mot håravfall!
Min far som var tunnhårig i 80-årsåldern fick finasterid mot prostataförstoring när han var 95 växte håret så han var tvungen att klippa sej ofta, min kusin hade fått en kal fläck men efter medicin gick det tillbaka. Själv testade jag samma inte pga. att jag var flintskallig utan för prostataförstoring.
Men som vanligt kan Boten vara värre än Soten.
Det finns biverkningar minskande eller utebliven sex funktion, själv fick jag värk i kroppen eftersom det påverkar hormoner så alla muskler började värka det går bort med testosteron men då får man håravfall och prostataförstoring. Så det blir som en återvändsgränd. Använde det för ett par år sedan i två månader och det började växa hår. Valde bort det då men verkligheten har kommit ifatt och jag har blivit tvungen att börja igen så om ett halvår så räknar jag med viss hårväxt.
Finns en svagare variant som skrivs ut just för håravfall även till yngre "Propecia" ska ju mildra effekten av biverkningar men det finns unga människor som blivit mer eller mindre medicinskt kastrerade i flera år efter att de slutat med medicinen några blir det för alltid.
När man passerat bäst före datum så händer det att man ställs inför saker där man inte har något val, det där med sportbilar var ju inget kul efter 1967 då det blev hastighetsbegränsning överallt. Tidigare skulle man ju alltid testa toppfarten på sin och kompisarnas bilar
Idag är toppfarten bara en siffra i instruktionsboken har haft en massa bilar som jag inte vet toppfarten på.
Sen är det ju fullt med bilar på vägarna, det var det inte förr då man kunde åka långa sträckor utan att möta en bil.
 
På 1960 - talet och framåt fanns det unglingar som rakade av sig allt hår. De kallades för skinskallar.

2006 fick vi en statsminister som rakade av sig allt hår - då var det ganska vanligt bland medelålders.

Jag har många gånger undrat vad andra regeringscher tänkte när en skinskalle till statsminister och en finansmenister med hästsvan reste på EU möten!

Persomnligen lät jag mig rakas i Agadir år 2020 för jag kunde inte förklara på franska eller arabiska vilken frisyr som jag önskade. Utan sa "tout".

I år har Lottie hanterat rakmaskinen i början på sommaren och nu gör jag det alldeles själv.
 
Ökande flint är en sak. Annat är det med minskad syn.

För att förlänga mitt C1 körkort måste läkarintyg skickas in. Min läkare undrade om jag hade fönsterglas i bågarna. Såg lika bra eller dåligt med eller utan.

Iväg till optikern för en akut synundersökning. Visst, här behövs bättre styrka. Tog ögonintyget till läkaren som då godkände C1-intyget.

Krav på glasögon skrivs nu in i körkortet.

Imorgon val av nya bågar. Leveranstid uppges till mellan två och tre veckor.

F-n, vi kommer visst aldrig iväg. Ytterligare fördröjning. Men, flera sköna dagar på Persköps ställplats blir ett fint viloläge. Här är det lugnt och fridfullt.
 
Det där med åldrande och glasögon är minst sagt knepigt, har haft eller(?) har astigmatism och olika brytning på vänster och höger öga. Blev lite jobbigt med modellflyget när vingen blev sned och konstig på höjd så det blev flygarglasögon med orange toning inte gratis.
Sen behövdes ju vanliga ofärgade när jag körde bil i mörker.
Sen behövdes glasögon när jag såg på tv eller skulle jobba med husbilen.
Sen behövde jag glasögon när jag läste.
Många glasögon blev det men med rätt glasögon såg jag 2.0 på tavlan på bästa ögat och 1,2 på det andra.
Till slut tänkte jag att jag skulle ha progressiva testade ett erbjudande för 395kr , de var livsfarliga man kunde lätt ramla eftersom golvet inte var där det skulle vara ibland. Sen köpte jag ett par för 5000kr som jag använde mycket.
Åkte till spanien 2019 körde hem mars 2020 och tog på mej glasögonen men tyckte inte riktigt att de behövdes, brukar ju behöva dom för vägskyltar men även gps.
Efter ett tag när jag testat så kom jag på att jag behöver dom inte längre jättekonstigt? Och på den vägen är det har inte använt dom sen dess har glasögon för läsning och datorn men inte helt nödvändigt. Klarar t.o.m. att läsa lite i en dagstidning.
Så just när det gäller synen känns det lite som om jag går i barndom väntar bara på att det ska bli sämre men det har fungerat i 2 1/2 år nu. För 10år sedan när jag byggde om Caddyn till en camper hade jag med mej två glasögon jag växlade med när jag snickrade.
Har några gånger drömt att jag var fullt frisk och ung igen och fullt med hår och sen vaknar man till den bistra verkligheten.
 
Vilka problem ni har ;-)
Har man som jag haft glasögon sedan barnsben och sedemera inte kunnat skilja på egna och andras barn utan glasögon så väntar man nu i det längsta med att bli gammal med läsglasögon.
Hur det går ihop?
Jo jag lät laserslipa båda ögonen för drygt 10år sedan för en halv förmögenhet men vilken livskvalitet!
Nu kan man bära snygga solglasögon, slipper släpa iväg med någon annans dotter på badstranden eller duscha hos damerna på badhuset :cool:
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen