• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Nedgång i nyregistreringen av husbilar i oktober

4491A4DE-80E4-4574-9D7D-E1C5F612B4DB.jpeg

Som förväntat nyregistrerades färre husvagnar och husbilar under oktober. Ett oroligt omvärldsläge med räntehöjningar, energikris och Rysslands krig i Ukraina påverkar just nu alla branscher. Lägg till det fortsatta leveransproblem för insatsvaror till följd av pandemin.
- Intresset för mobilt boende är fortsatt starkt men bilden som våra återförsäljare ger är att kunderna just nu avvaktar för att se vart det tar vägen, säger Lars-Erik Hörmander, ordförande i Husvagnsbranschens Riksförbund.
- Trenden för året pekar mot ett ganska normalt år i antal nyregistreringar om vi räknar bort registreringar av skattetekniska skäl, fortsätter Lars-Erik Hörmander.
Som vi påpekat tidigare är jämförelsetalen för 2021 inte helt rättvisande då det gjordes många registreringar av osålda husbilar för att få en lägre skattesats på grund av förändringar i bonus-malus systemet. Dessa husbilar ger en dubbel effekt i statistiken, dels skjuter de upp registreringstalen för 2021, dels så syns de inte i statistiken när de väl säljs till konsument (statistiken visar endast nyregistreringar, dvs. första gången fordonet registreras).
- Många av våra medlemmar står starkt rustade då de i princip sålt slut på sina lager under pandemiåren. Framtidstron är stark att försäljningen kommer ta fart igen när väl den rådande omvärldssituationen har stabiliserat sig, avslutar Lars-Erik Hörmander.

Husbilsregistreringar för oktober 2022​

Oktober månads husbilsregistreringar visar 199, medan det i oktober föregående år registrerades 238 husbilar. Hittills under kalenderåret 2022 har det totalt registrerats 3 269 husbilar, medan det under motsvarande period 2021 registrerades 4 716. I procent innebär detta en minskning med 30,68 % för år 2022.
Källa: HRF
 
Det mesta går ju kräftgång just nu men bankerna borde klara sej bra om de inte får problem med långa avtalstider med låga räntor. Knappast många som kan betala kontant ett husbilsköp kommer ju att bli dyrare pga. kapitalkostnaden plus andra kostnader som drar iväg. Kanske inte helt fel att handla en bil nu från hallen till ett förmodligen lägre pris än kommande prishöjningar om man kan få till en hyfsat låg ränta. Ännu har väl inga banbrytande förändringar blivit implementerade i nya årsmodeller så årsmodellen är ju bara en siffra. Det försöker jag säja till mej själv när jag råkar passera spegeln i för låg fart.
En husbils laddhybrid skulle kanske fungera med en något mindre och snålare motor som kan behöva stöd vid start och uppförsbackar en regenerativ broms skulle kunna ge en del. Kan bli nästa steg i elektrifieringen om utvecklingen ska följa personbilssidan. Beror mycket på hur styrmedlen ser ut.
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen