• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

N Norge. Tips för att resa till Norge

Status
Stängd för vidare inlägg.

cgwik

Aktiv medlem
Medlem
Ort
Nygård
Har skrivit ihop lite tips för den som tänkt resa till Norge, bl a om rabatter på betalvägar och färjor. Skulle gärna se att det under Kunskapsbiblioteket fanns ett avsnitt "Utland" där sådan här information kunde ligga.

Resa i Norge

Om du skall åka till Norge kommer här några tips:

På Statens Vegvesen https://www.vegvesen.no/trafikk#/?lat=65&lng=15&zoom=3&layer=fer,tra,ctv,tfl kan du få en karta där du kan filtrera på t ex färjor och betalvägar men även trafikinformation om vägarbeten etc.

Betalvägar
Här är två olika sidor där man kan beräkna kostnaden för att åka på betalvägar. De skiljer sig åt lite så de kanske inte är fullt uppdaterade men de bör i vart fall ge en god uppskattning över kostnaden.
fremtindservice.no/privat/bompengekalkulator/
bompengekalkulator.no/ (verkar bara att gå att göra ett begränsat antal sökningar under en månad. Prova med en annan webläsare så kan du göra några sökningar till eller rensa cookies).

Om du har en aktiv bizz, t ex från Brobizz eller Öresundpay kan du registrera den och få 20% rabatt. De finns även norska bizz-leverantörer du kan teckna avtal med. ” Med avtale får du 20 % rabatt på kjøretøy med en tilltatt totalvekt til og med 3500 kg. Dette gjelder også personbiler i kjøretøykategori M1. I tillegg får du fordelene timesregel og månedstak.” M1 avser husbilar oavsett vikt (troligen inte lastbilsregistrerade).
Från Öresundpay: ”Om du ska köra i Norge ska bizzen förses med bilens registreringsland, registreringsnummer och bränsletyp, och om bilen är en laddhybridbil ska det markeras. Informationen kan läggas till under Mitt Konto. Om ett registreringsnummer har lagts till på bizzen är bizzen specifikt kopplat till det angivna registreringsnumret.” Det är antagligen motsvarande som behöver göras om du har en bizz från Brobizz.
Om du inte registrerar dig alls kommer du om någon månad få en faktura på posten för dina vägavgifter och du betalar då fullt pris. Det är nummerskylten som är avläst och fakturan skickas till fordonets ägare.

Färjor (inrikes)

Till skillnad från Sverige får man betala för att åka de flesta färjor i Norge. Dock har Norge bestämt att en del färjelinjer skall bli avgiftsfria från 1 juli 2022, kanske fler färjor längre fram. autopassferje.no/gratis-ferje-fra-01-juli/ Det finns flera olika rederier och det är inte säkert att alla färjor i en region har samma rederi. Här hittar du information om vilka färjerederier som finns. www.visitnorway.se/planera-resan/resor-i-norge/ta-baten/ Du hittar också information om avgångstider på de olika färjerutterna på kartan hos Statens Vegvesen ovan. När du planerar din resa tänk på att det ibland är ganska glest mellan avgångarna och att du kanske inte kommer med den första färjan.
På denna sida https://autopassferje.no/priser/?fb...I57qeHvblGh-mEgtOhlkM8FakMRxtsSaasr5lzdLjKAqw hittar du priser för de olika färjorna. Det går att visa priset med eller utan rabatt.
Har du en bizz som du registrerat för vägavgifter enligt ovan får du 10% i rabatt på färjekostnaden

Du kan också ansluta din bizz till Autopass för ferje autopassferje.no och betala in 3000 NOK i förskott om din husbil är kortare än 8 m inklusive cykelställ etc. Är den över 8 m är förskottsbeloppet 14.800 NOK. Du får då 50% rabatt på de flesta färjor. OBS! Det finns några färjor där man måste ha ett särskilt färjekort för att få rabatten. Du hittar vilka färjor det är i slutet av denna websida. autopassferje.no/ferjesamband Du beställer färjekortet via ditt konto hos autopassferje.no Det kostar 50 kr och kan ta upp till två veckor innan du får det hemskickat.
Om du vill avsluta ditt förskottskonto meddelar du Autopassferje detta och får då återstående belopp tillbaka. ” Om du oppretter ferjeavtale, så refunderer vi resterende saldo når du sender oss en skriftlig oppsigelse på e-post. Vi kan da refundere resterende saldo til både svensk og norsk konto, alt etter hva du ønsker.”

Om du inte registrerar dig alls kommer du om någon månad få en faktura på posten för dina färjeavgifter och du betalar då fullt pris. Det är nummerskylten som är avläst och fakturan skickas till fordonets ägare. Det går också att registrera sig på www.ferrypay.no så belastas ditt kreditkort direkt men du betalar fullt pris.

Övriga tips

Trafikregler i Norge https://www.visitnorway.se/planera-resan/sakerheten-framfor-allt/vag-sakerhet/ Tänk på att man i Norge förutom vanliga hastighetskameror även har genomsnittsmätning av hastigheten mellan två kameror.

18 nationella turistvägar i Norge https://www.nasjonaleturistveger.no/en/routes/

Bränslepriser i Norge. App för både iPhone o Android https://drivstoffappen.no/

Djur på resan. https://firstvet.com/sv/artiklar/resa-till-norge-med-hund-och-katt

Husbil >3500 kg. Bifogar dokument som visar att farfarsregeln gäller i Norge

Allemansrätt i Norge https://www.visitnorway.se/planera-resan/restips-fran-a-o/allemansratten/

Färjor till Norge. Om du kommer söderifrån och skall till södra Norge kan det vara fördelaktigt att ta färja Strömstad – Sandefjord. Det finns två rederier www.fjordline.com resp www.colorline.com Båda har medlemsklubbar där man kan få riktigt bra pris på överfarten.

Mobiltelefon. Även om Norge inte är med i EU omfattas de av den fria EU-roamingen

Allmänna restips https://www.visitnorway.se/planera-resan/restips-fran-a-o/

Alkohol/tobak https://www.toll.no/no/verktoy/rege...alkohol--og-tobakkskvoten-fra-1.-januar-2022/

Mer information, klicka här
 

Bilagor

  • 16_164201-1Informasjon om anerkjennelse av svensk førerett.pdf
    55,6 KB · Visningar: 0
Senast redigerad av en moderator:
Även om de numera har några år på nacken så brukar vi använda följande karta för översiktsplanering

F987B629-5931-4FB1-A65D-382D7D3CF8D8.jpeg
och den här för detaljplanering och för kartläsaren under färd

6B9FFB7F-A23B-4258-A5F5-8033D773AB62.jpeg

För ställplatser, campingar och fricamping kan dessa vara till hjälp

CF80DC80-CD62-490C-AC05-02A5AA7A5E6C.jpeg

Det finns tre stycken för olika delar av Norge. När det gäller fricampingplatser gäller det att vara observant då författaren testat dessa med en minibuss.
 
Her finder du en fin norsk artikel om hvad som gælder med bombrikker i Norge. Læg mærke til at Autopass i Norge ikke selv udsteder brikker eller laver aftaler med brugere. I artiklen findes en oversogt over firmaer der gør det.

 
När jag läste på mer så får jag intrycket att min bizz från ÖresundPay automatiskt blir använd via Autopass med rabatterat pris. Jag har dock ställt frågan till ÖresundPay.

Jag vill inte ha flera olika bizz om jag inte måste. Dessutom köpte jag Brobizz men den var ju skit och slutade fungera i ex Norge i april i år.
Jag registrerade mig på https://ferrypay.no/ men de har ju så många alternativ och jag blir inte klok på hur man ska agera. När det gäller Autopass verkar de inte ha några kontaktuppgifter så man kan maila och få frågan utredd.
Har du en bizz från Öresundspay så gäller den för bompenger i Norge utan att du behöver göra mer än att fylla i de uppgifter som står i inlägg nr 1. Har du frågor om bompenger i Norge och bizzen så fråga Öresundspay. Se uppmed att bizz från Öresundspay är tillräckligt ny. Har för mig att det var att den skulle vara senare än maj 2022. Det verkar finnas två svarskoder från nya bizzar. En för Norge och en för utanför Norge. Info i allmänhet på autopass.no

När det gäller färjorna så är det en helt annan sak även om de använder samma bizz.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen