
Besöksnäringen i Sverige har stött på många utmaningar de senaste åren. Pandemirestriktioner, stängda gränser, höga bränslepriser och nu – hög inflation, höga elpriser och en svag svensk krona. När många i besöksnäringen har haft det kämpigt finns det dock en semesterform som går mot trenden. Efterfrågan på camping och ställplatser var rekordstor under 2022, och inför 2023 ser det lika ljust ut. Det bekräftar Visit Sweden, SCR och First Camp.

Visit Sweden tror på en super-sommar för svensk turism
Susanne Andersson som är vd för Visit Sweden, svenska statens marknadsföringsbolag, säger i ett pressmeddelande, – Det finns alla möjligheter att 2023 blir en super-sommar för svensk besöksnäring.Inför årets resesommar kan Visit Sweden konstatera att intresset för Sverige som resmål nog aldrig varit större. Det visar nya siffror från Google-sökningar.
– Det internationella intresset för Sverige som turistland är rekordhögt och den svaga svenska valutan bidrar till att göra Sverige och svenska upplevelser prisvärda, trots prisökningar och inflation, fortsätter Susanne.
Googlande efter vad Sverige erbjuder som turistland ökade år 2022 i de länder Visit Sweden marknadsför Sverige med drygt 29 procent, jämfört med innan pandemin (2019).

Peter Jansson tf. VD SCR
SCR spår rekordsommar
Peter Jansson, tf. vd för branschorganisationen SCR Svensk Camping, spår att det blir en rekordsommar för svensk camping.—Redan nu kan branschen se att det blir en toppensommar. Det har blivit dyrare att åka utomlands, så svenskar tycker det är billigt att semestra hemma och de som bor ute i Europa tycker att det är billigt att åka till Sverige.
– Vi tror det kommer att bli en bra sommar. Vissa destinationer är mer frekvent bokade redan nu; Blekinge, Västkusten och Öland, säger Peter Jansson till SVT.
Ett annat skäl till att fler bokar tidigare tror flera campingägare är att det varit så fullt på campingarna de senaste somrarna att besökare vill försäkra sig om en campingplats.

Johan Söör, VD First Camp
Inflationskänslig semester trendar – svenskarna väljer camping i sommar
Den rubriken inför sommarsäsongen sätter First Camp som är Skandinaviens största campingkedja, med knappt 70 campingplatser, som de själva kallar för ”destinationer”, från svenska Boden i norr till danska Frigård i söder, inklusive tre destinationer i Norge.2022 gjorde First Camp sitt bästa år någonsin. Omsättningen mer än fördubblades och nådde över en miljard kronor och den organiska tillväxten var 18 % jämfört med året innan. Den uppåtgående trenden håller i sig även 2023.
Ytterligare en trend som märks tydligt hos First Camp just nu är en stark efterfrågan på svensk campingsommar från gäster utanför Skandinavien, framför allt Tyskland.
Vad betyder det för oss som åker husbil i sommar
Visst är det trevligt att företagarna som arbetar med vår fritidsintresse, mobil fritid kan se framtiden an med tillförsikt, men visst får det även konsekvenser för oss, åtminstone i perioden midsommar - mitten av augusti.
I de mest populära områdena i Sverige kommer det att bli ännu svårare att hitta lediga ställplatser och det kommer att krävas förbokningar i ökad utsträckning. Även ökade priser är att vänta.
First Camps dynamiska prissättning kommer troligen att anammas av flera, eftersom ställplatserna och campingarna utrustas med mera avancerade bokningssystem, där dessa möjligheter redan finns implementerade. Campingbranschen är egentligen otroligt konservativ, det här med dynamisk prissättning har t.ex. hotellen haft i över 30 år, först nu har man börjat med det på ställplatser och campingar.
Ökad efterfrågan, bättre och effektivare IT-lösningar hos företagen, ökade restriktioner vad gäller våra möjligheter till fricamping och ett tillskott av nya platser som inte håller jämna steg med den ökade efterfrågan, betyder troligen ökade priser i sommar.
Den dynamiska prissättningen kan även vara en positiv parameter för oss och vårt resande utanför den absoluta högsäsongen. Då är vi den del av deras marknad, som fortfarande finns ute på vägarna. Är övertygad att om campingbranschen tänkte lite ”utanför boxen”, tänkte modernt och arbetade med priset på ett aktivare sätt, så skulle de kunna öka beläggningen i lågsäsong. Att skapa ett ökat intresse gör man genom att skapa attraktiva och prisvärda erbjudanden till oss med husbilar, där många av oss har en sommarsäsong som har 24 veckor, inte bara perioden midsommar - mitten av augusti de 8 veckorna när campingar och ställplatserna som vanligt är fullbokade.
Här krävs det troligen insatser från oss själva för ”väcka” campingbranschen. Visa på vår marknadsandel i branschen som ökar för varje år. Idag representerar vi ungefär 15% av deras omsättning, men det finns en mycket stor slumrande potential redan idag, till stora ökade marginalintäkter från alla husbilarna som idag åker förbi de tomma campingplatserna i lågsäsongen.
Vi ses ute på vägarna i sommar.
Tommy
Senast ändrad: