• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

D-Day 80 år ger hårt tryck i Normandie

Knökfullt i Normandie 6 juni – och resten av sommaren!

”Om ni ska komma hit nästa år också, så måste ni boka plats så fort vi öppnar för säsongen!”
Det meddelade campingvärden Alexandra i Arromanches-les-Bains när vi var där i somras.
”Runt den 6 juni 2024 är jag redan fullbokad!”Ja, så är det. I år är det åttio år sedan landstigningen vid Normandiekusten inledde det avgörande slaget om Europas framtid, och därmed väntas en ny invasion. Den här gången av besökare från hela världen.

Själva har vi varit i Normandie många gånger, vilket gör att vi kan se hur levande minnet av D-Day hålls. I Arromanches har museet nyligen byggts ut till dubbel storlek och försetts med modern presentationsteknik i ljud och bild, och liknande upprustningar av besökscenter har skett utmed hela invasionskusten.

Det talas fortfarande engelska här på ett helt annat sätt än i övriga Frankrike och i vissa byar är det lättare att få en pint öl och en skål chips än ett glas vin och en bit ost. Det börjar bli tämligen glest i leden av dem som faktiskt deltog i operationen, men det finns gott om barn och barnbarn till de allierade som vill hedra minnet av hjältarna.

Turistmyndigheterna i Normandie flaggar för att det kommer att hållas hundratals evenemang förknippade med Operation Overlord från mars till september 2024.

Dessutom firar Impressionismen 150 år, en konstriktning vars uppkomst Normandie och Paris delar äran av. Där tillkommer ett antal ytterligare evenemang och utställningar.

Och som om inte det vore tillräckligt ska nog OS i Paris räknas in också; Normandie ligger på behagligt avstånd från Paris med både bil och tåg, så det är ingen djärv gissning att många tillresande passar på att svalka sig ute vid havet i anslutning till spelen, som pågår 26 juli till 11 augusti.

Räkna alltså med stenhårt tryck i Normandie i sommar!

_Omaha_0010_W.jpg
 
Senast ändrad:

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen