• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Campingen redovisade stor ökning av svenska gäster 2021

73D7537B-D5DD-4FAD-91D3-B64EF12A035E.jpeg

Ny statistik från SCB/ Tillväxtverket visar att rekordmånga svenska gäster bodde på Sveriges campingplatser under 2021. Totalt uppgick antalet gästnätter på Sveriges campingplatser till 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent. De svenska gästnätterna ökade med 13 procent till 13,8 miljoner och de internationella gästerna strömmade till under slutet av sommaren. Under augusti och september hade Sveriges campingplatser fler gäster från Tyskland och Nederländerna än samma period före pandemin!

Att så många nya svenska gäster hittade till Sveriges campingplatser under 2021 är en naturlig konsekvens av pandemin som vi levt med sedan våren 2020 och som förändrade våra förutsättningar att resa. Det internationella resandet påverkades även det av pandemin, men även här ökade intresset för Sverige så fort möjligheterna att resa hit infann sig i slutet av förra sommaren.

Camping fortsätter att vara Sveriges största semesterboende. Under sommarperioden juni till augusti är 44 procent av Sveriges alla turistövernattningar på en campingplats. Den ökade försäljningen av husvagnar och husbilar får som en konsekvens en ökad efterfrågan och branschens investeringar i produktutveckling och marknadsföring har skapat en ökad efterfrågan till att allt fler väljer campingboendet.

Gästnätterna i alla svenska län har återhämtat sig väl efter pandemin. Områden som främst har utländska gäster drabbades extra hårt under pandemin, men kom tillbaka mycket starkt under 2021.

Den internationella camnpingturismen som domineras av Norge, Tyskland och Nederländerna kom delvis tillbaka 2021. Framför allt gällde det resor från Tyskland och Nederländerna mot slutet av sommaren. De internationella gästnätterna uppgick till 1,7 miljoner jämfört med 580 000 under 2020. Potentialen framöver är dock mycket stor och det finns fortfarande stora volymer att återhämta och förhoppningarna inför 2022 är högt ställda från branschen.

Snabba fakta
  • Totalt antal gästnätter: 15,5 miljoner, en ökning med 21 procent (12,8 miljoner, 2020)
  • Internationella gästnätter: 1,7 miljoner (580 000, 2020)
  • Boendefördelning: Husbil 13 procent, husvagn 68 procent, tält 5 procent, stuga 14 procent
Återkommer om den kommande sommarsäsongen, där åtminstone jag ser en del orosmoln som uppstått.

Tommy
 
Intressant läsning och liknande ökning har väl skett i övriga Europa också, åtminstone var det en markant ökning hösten 2021 i Kroatien jämfört med 2019.
Tänk om det hade funnits siffror på hur många gästnätter det var på ställplatser inkl fricamping, det hade säkert påverkat statistiken endel.
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen