• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Elsystem Regelverk för elsäkerhet

Regelverk för elsäkerhet​

Med den teknik som utvecklats genom åren är dock våra elektriska system väldigt säkra, men bara så länge som alla följer villkoren i hur systemen är uppbyggda. I Sverige finns det en lag som syftar till att göra säkerheten med elström så stor som möjligt (Elsäkerhetslag (2016:762).

Men denna lag gäller dock inte beträffande fordon då elsäkerheten i dessa istället omfattas i speciallagstiftning. Fordon som säljs och brukas ska vara typgodkända och för detta intygar tillverkaren att det uppfyller de krav som regelverken kräver, och då utfärdar ett ”Certificate of Conduct” (CoC).

I och med att fordonet är typgodkänt i sin helhet skulle varje förändring av det vara otillåtet. Men när det gäller installationer som inte är avgörande för fordonets säkerhet och kan räknas som tillbehör, torde det inte vara förbjudet att göra underhåll och ändringar i, men tillräckliga kunskaper måste givetvis finnas.

Men en lös anslutningskabel räknas inte till fordonet så för denna gäller Elsäkerhetslagen. (Se även Prop. 2015/16:163 sidan 21 där det står ”Elektrisk utrustning som t.ex. kablage, annan elinstallationsmateriel och liknande utrustning som efter installation kommer att utgöra en del av den stationära anläggningen ingår i begreppet elektrisk anläggning”.)

I Elsäkerhetslagens 17-19 §§ anges att den som innehar och använder elektrisk utrustning bland annat ska försäkra sig att den är säker för användning. Vad som är säker utrustning i det här sammanhanget har Elsäkerhetsverket angett i föreskrift (ELSÄK FS 2022:1 Kap 2, § 1) som det som anges i Svensk standard. Den standard som gäller är SS 436 40 00 ”Elinstallationer i byggnad – Utförande av elinstallationer för lågspänning. I del 721 kan man läsa hur anslutningen mellan husbil/husvagn och elstolpen skall vara utformad. I dess tillhörande tabell 721A står att en anslutningssladd skall vara längst 25 m +-2 m samt med lägsta area om 2,5mm2. Vidare skall anslutningssladden vara av flexibel typ H07RN-F eller liknande och vara försedd med kontakter av CEE-typ. För att kunna ansluta i en campingcentral med äldre uttag av schuko-typ får denna kabel skarvas med en kortare, max 2 meter, kabel med en hankontak av schuko-typ.

Man är som gäst på camping eller ställplats skyldig att följa reglerna för elsäkerhet, men man kan emellertid inte straffas om man inte använder en kabel enligt gällande standard. Men man kan straffas och bli skadeståndsskyldig om man vid en olycka anses inte ha följt reglerna och att ha använt bristfällig utrustning.

Granskare av text och rådgivare: Anders Trulsson

Källor och referenser
Elsäkerhetslagen https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...gssamling/elsakerhetslag-2016732_sfs-2016-732
Elsäkerhetsförordningen https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...irektiv/elsakerhetsforordning-2017218_H5B1218
ELSÄK FS 2022:1 https://www.elsakerhetsverket.se/globalassets/foreskrifter/elsak-fs-2022-1.pdf
Regerings prop om elsäkerhet https://data.riksdagen.se/fil/ED888B24-BA65-4173-9286-2BD68B208F37
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen