• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Trafikregler Parkering av husbil

Med en husbil registrerad som personbil II parkerar man enligt samma regler som personbil klass I, och husbil registrerad som lastbil parkerar enligt regler för dessa. (se skriften från Transportstyrelsen i länkar nedan).

Grundregeln inom tättbebyggt område där kommunen är huvudman samt inom vägområde för allmän väg får parkering inte ske längre än 24 timmar på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag. (TrF 3 kap. 49a§).

Lokaliseringsmärke H28 (VMF). Anläggning som enbart tillhandahåller platser för bilar med bostadsutrymme. Vägmärket upplyser om platsen för en parkering/ställplats för husbilar.

1645093335033.png

Lokaliseringsmärke H 12 Husvagnsplats. Märket anger en anläggning som enbart tillhandahåller platser för fordon med bostadsutrymme. Samma sak gäller för detta märke som för ovannämnda, fast här erbjuds plats för både husvagn och husbil.

1645092797191.png

Märke X8 Kryssset anger att en anvisning genom ett vägmärke om väg till ort, plats, inrättning, anläggning eller liknande tillfälligt inte gäller. Anordningen är anpassad till vägmärket. Ett lokaliseringsmärke enligt ovan med denna överkorsning betyder således att anläggningen tillfälligt inte längre tillhandahåller platser för aktuell fordonstyp. Något förbud för parkering med fordonet innebär anordningen inte om inte detta framgår av skyltar med parkeringsförbud.

1645092845838.png

Terrängkörningslagen (TKL) förbjuder all körning i terräng (Se vidare terrängkörning), vilket innebär att husbilen endast får köras på väg. Vid parkering där inte anvisad parkering finns ska bilen parkeras på vägens höger sida i färdriktningen. Parkering ska ske utanför körbanan, om vägförhållandena medger det (TrF 3 kap 52 §). Hur långt in från vägkanten man får parkera är inte närmare bestämt, men en siffra som nämnts är 5 meter.

I Trafikförordningen finns grundläggande bestämmelser för alla trafikanter (TrF 2 kap.) Där står bland annat i 1 § att trafikant ska:
  • visa hänsyn mot dem som bor eller uppehåller sig vid vägen
  • anpassa sin färdväg och hastighet samt sitt färdsätt så att människor och djur inte störs i onödan och så att skada på annan mark eller växtlighet undviks
Detta gäller alltså även vid parkeringar och annan uppställning. Straff kan utdömas (TrF 14 kap.3 §)

Källa: Stanna och parkera, skrift från Transportstyrelsen
Källa: https://www.riksdagen.se/sv/dokumen...mling/trafikforordning-19981276_sfs-1998-1276 (TrF)
Källa: Vägmärken/ Vägmärkesförordningen (VMF)
Källa: Terrängkörningslagen (TKL)
 
Senast ändrad:
Du skal ha tusen takk for å løfte frem regler som ikke er så lett å finne for en som ikke bor i Sverige.
Mitt spørsmål er: Når jeg kommer med en utenlandsk registret husbil over 3,5tonn og under 7,5tonn, i mitt tilfelle Norsk. Den er registrert som... Kjøretøygruppe, teknisk : M1
Kjøretøygruppe, avgift : 336 CAMPINGBIL.
Skal jeg da parkere som Personbil II, eller som lastbil? Har ennå ikke fått noen bot/gebyr.
 
I svenska trafikregistret är bilarna registrerade i olika fordonsslag. Min husbil, likt det flesta andra svenska, har fordonsslag Personbil och klassificeras som 2. Fordonskategorin är M1 och Karossen kallas SA Campingbil. Alltså motsvarande din husbil. Dock saknar jag uppgift om ditt fordonsslag eller motsvarande. (Jag har för mig att norska bilar registrerade som lastbilar har gröna registreringsskyltar, men detta kan vara helt fel.)

Om din husbil nu är registrerad som lastbil ska den parkeras enligt reglerna för dessa.

När det gäller p-avgifter för utländska bilar så kan de utfärdas precis som för svenska. Det torde vara svårt för övervakningsbolagen att kontrollera fordonsklassen för utländska bilar. Dessutom uppstår problem med att driva in dessa avgifter. I Sverige räknas inte felparkering som något brott, utan är, precis som namnet säger, en avgift. Myndigheter i felparkerares hemländer kan (eller vill) inte biträda att driva i avgifter som inte är böter. Några tvångsåtgärder för att driva in beloppen kan alltså inte genomföras. Dessutom är det knappast lönsamt för parkeringsbolagen att försöka driva in avgiften från utlandet. Så i praktiken är det, för nu i alla fall, fritt för utländska bilar att parkeras felaktigt.

Att du inte har fått någon "P-bot" kan ju bero på att du inte har parkerat fel.
 
Senast redigerad av en moderator:
Jokin, takker for raskt svar. Her har jeg en oversikt over de forskjellige kjøretøygruppene i Norge.

Hentet fra statensvegvesen:

Kjøretøygruppe​

Aktuelle klassifiseringer er:

  • M1 Personbil (Maks 9 sitteplasser)
  • M2 Buss (Tillatt totalvekt maks 5.000 kg, minst 10 sitteplasser)
  • M3 Buss (Tillatt totalvekt over 5.000 kg, minst 10 sitteplasser)
  • N1 Varebil (Tillatt totalvekt maks 3.500 kg)
  • N2 Lastebil (Tillatt totalvekt over 3.500 kg, men maks 12.000 kg)
  • N3 Lastebil (Tillatt totalvekt over 12.000 kg)
  • O1 Tilhenger (Tillatt totalvekt maks 750 kg)
  • O2 Tilhenger (Tillatt totalvekt over 750, men maks 3.500 kg)
  • O3 Tilhenger (Tillatt totalvekt over 3.500, men maks 10.000 kg)
  • O4 Tilhenger (Tillatt totalvekt over 10.000 kg)

  • Husbilen min NB Flair er registrert som M1 med avgiftsklasse 336 CAMPINGBIL (husbil). Jeg er ikke sikker hva som gjelder over 3,5t, men under 3,5t så betales det bare 26% (mener jeg å huske) engangsavgift/importavgift av personbilavgift ved førstegangsregistrering. Grønne skilter gjelder bare for: N1 Varebil. Hvis jeg importerer feks. en Fiat skapbil og registrer den som personbil så må jeg betale flere hundre tusen kroner i engangsavgift (det ligger kalkulator på skatteetaten.no).Hvis jeg registrer den som campingbil så betaler jeg 26% av personbilavgiften, og ved varebil 28% og må ha grønne skilter og skillevegg bak setene, men øker jeg totalvekten til 3505kg så skifter bilen betegnelse og blir lett lastebil 3,5t-7,5t og kjøretøygruppe N2 Lastebil og med hvite skilter og 0% i avgift. Jeg sluttet å skru bil 2013/14 så jeg er ikke helt oppdatert på de siste endringer. Jeg viste ikke att dere også brukte betegnelsen M1. Så da får jeg bare prøve å følge reglene for PB II så går det sikkert bra.
 
Precis sådan här information skall självklart vara en egen tråd i kunskapsbiblioteket, med förslagsvis rubriken, ”Parkering av husbil i Norge”!
Själv håller jag på att läsa på för att lägga till ”Parkering av husbil i Spanien”.

Tommy
 
Senast redigerad av en moderator:
M1 og Campingbil er EU sin klassifisering av husbiler, Så de er en specialvariant av personbil i alle EU land (og EØS). Spesiellt for Ivar sin bil er at den og finnes i det svenske kjøretøyregisteret som personbil II med registreringsnummer EGG 609 :D (håper jeg husket tallene rett). Det er en av meget få biler som kan omsettes uten ekstra avgifter i begge land.
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen