• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Opera - Mnemosyne i våran lilla värld

JanneB

Välkänd medlem
Medlem
Ort
Knivsta
Min fru Maria och jag skulle vilja skapa denna tråd för att det ska finnas platform, för alla mer eller mindre intresserade, för utbyte av information och/eller upplevelser som rör den magnifika delen av allas liv, nämligen musik. Just den här tråden särskilt ägnat åt Opera.
Var finns det för koppling till iHusbil? Husbilen gör att vi kan färdas till olika ställen. Det gör att vi kan komma till platser som är så intimt förenade med Opera; många sådana är städer där finns kända operahus, platser där händelser beskrivna i libretto har ägt rum, regioner (med byar, städer, landskap) där kompositörer eller sångerskor/sångarna föddes, levde och utvecklade sina talanger, osv. Sedan kan vi som har husbilar just åka till festivaler och se föreställningar direkt. Dessutom är det alltid extra roligt och spännande om man gör det i en större grupp.

Mnemosyne; det där med minnen, vi vet, vi skulle minnas, vi skulle berätta om någonting som har varit så enastående, hjärtskärande upplevelser som definitivt skulle vara värda att föra vidare, dela med andra, upprepa ... sedan så lätt glömmer man det, skjuter upp då det kommer något annat. Så nu skulle vi kunna göra det lättare genom information samlat i den här tråden. Det finns så många operor, operafestivaler och de här OAP "Opera Associerade Platser" så val av resan blir inte lätt. Vi hoppas att det blir en del aktiviteter som den här tråden kan ge upphov till. Även inlägg om OAPs som inte är direkt riktade till husbilsresa är varmt välkomna.

Så, om det finns intresse (det hoppas vi på) i nästa inlägg ska vi berätta om Fedora.
 
Här år information & våran korta recension av "Fedora" (som jag lovade i inlägg #32 i Kjells tråd "Sy eget termotäcke").
I lördags har vi varit på Teatro Pérez Galdós. Operan "Fedora" av Umberto Giordano presenterades inom 56-e festivalen tillägnade den berömde spanske tenoren Alfredo Kraus Trujillo (född på GranCanaria). Libretto skrev Arturo Colautti på basen av Victorien Sardous drama. Historia utspelar sig i Sankt Petersburg, Paris och schweiziska Alperna och handlar om ryska furstinnan Fedora, mord, komplicerat kärlek, även viss politisk kontext i bakgrund (nihilister, agenter, attentat mot tsar Alexander). Musiken till melodrama är mycket bra, med vackra cantilena och den bästa aria Amo ti vieta som här i Las Palmas sjöngs utomordentligt bra med legato av Jonathan Tetelman (i rollen som Loris Ipanov). J.Tetelman var sannolikt lika bra som den polske tenoren Piotr Beczała som sjöng Loris på Metropolitan Opera när den återuppfördes där vid årsskiftet 2022/23. Den kända spanska sopranon Saioa Hernández sjöng vackert Fedoras del i operan.
Fedora är inte mycket populär opera och inte heller ofta framfört. Vi tyckte mycket om den och varmt rekommenderar den till alla musikälskare.

Fedora
 
Då tipsar jag om årets Opera på Läckö!

14JUL-05AUG

Macbeth​

Läckö, Lidköping​

Sommaropera 2023 på Läckö slott
Tack Knazig för tipset. Det ska då bli operaresa till Läckö i år också.
I fjol var vi där i juli och njöt av Lars Johan Werles opera "Tintomara" som har grundats på Carl Jonas Almqvist roman "Drottningens juvelsmycke" och handlade om bra människa Tintomara, i viktiga bakgrunden mordet på Gustav III.
Vacker musik, intressant libretto, väl genomförda sjung-partier och den magnifika Läckö slottet.
 
Opera är en kulturyttring som jag inte varit i kontakt med. Började fundera på om det kanske är något som jag missat och som borde undersökas lite närmare. Ställde därför följande fråga till AI-oraklet ChatGPT.. "Vad är det som är så fascinerande med opera?".. Fick ett uttömmande svar som faktiskt skapat lite nyfikenhet.
Svar:
"Det finns flera faktorer som kan göra opera fascinerande för människor:
Musiken: Operamusik är en unik genre som ofta kännetecknas av stor orkestrering, dramatiska arior och duetter, och kraftfulla körer. Musikstilen kan vara emotionell, fängslande och rörande på samma gång.
Sång: Operasång är en konstform som kräver teknisk skicklighet, kraft och uttrycksfullhet. Sångarna måste kunna förmedla känslor och karaktärer genom sin röst och använda sig av olika sångtekniker för att skapa olika musikaliska effekter.
Teater: Operan är också en teaterform, med starka karaktärer, en fascinerande handling och en dramatisk presentation. Operan kombinerar musik och teater för att skapa en djup och uttrycksfull konstform.
Kulturhistoria: Operan är en av de äldsta konstformerna och har en rik kulturhistoria. Den har utvecklats över århundradena och har influerats av olika kulturella traditioner, inklusive italiensk, fransk och tysk kultur.
Emotionell upplevelse: Opera kan ha en djupgående och kraftfull emotionell effekt på åskådaren. Många operaverk innehåller universella teman som kärlek, förlust, lidande och död, och kan beröra människors hjärtan på ett djupt plan.
Sammanfattningsvis kan opera vara fascinerande på grund av dess unika musikstil, uttrycksfulla sång, teatrala presentation, kulturhistoria och kraftfulla emotionella effekt."
 
Våran bedömning av fenomenet Opera kan sammanfattas kort i följande stycke.
I operavärlden hittar alla något som man tycker om. Ju mera fördjupar man in sig i detta sinnenas värld desto starkare blir man påverkad av de olika upplevelserna och man blir så småningom tvungen att söka sig till dessa allt oftare. På det här sättet har man påbörjat en ovanlig upptäcktsresa. Själva resan är spännande och nya länder syns alltid vid horisonten. Osynliga band blir kraftigare och kraftigare. Själen behöver näring och här i dessa operaländer finns det en hel del att hämta.
 
Alla opera-intresserade som befinner sig just nu i Spanien i närheten av Valencia, eller alla som ska hemresa från övervintring på Iberiska halvön har möjligheten att uppleva någon av de finaste opera föreställningar som ska ges i Valencia på Les Arts Sofia Reina. I mars blir det "Don Giovanni" av Wolfgang A. Mozart och i april "Tristan und Isolde" av Richard Wagner.
Länken leder till olika aktiviteter, inte bara opera, som Les Arts erbjuder. Klicka på opera rubriken så får man info om kommande operaföreställningar.
 
Att lyssna och se operor in Valencia är inte enda upplevelse när man befinner sig vid Palau de les Arts Reina Sofia (där operor uppförs). Själva byggnaden ingår i ett stort, modernt komplex av flera byggnader som kallas City of Arts and Sciences. Den berömde arkitekten Santiago Calatrava (Turning Torso i Malmö är också hans verk) är fadern till denna sköna arkitektoniska sevärdheten.
Vi har kunnat njuta där av Gaetano Donizetties opera "Anna Bolena" i oktober 2022. Samtidigt pågick i City of Arts and Sciences utomhus utställning av skulpturer av välrenommerad artist Igor Mitoraj. Själva operan Anna Bolena är tragedi om Anne Boleyn och hennes make kung Henrik VIII och Jane Seymour (drottningens hovdam och senare kungens älskarinna och nya maka). Känslor, kärlek, makt positioner, intriger, politisk kontext av Tudortiden i England, etc.) gör att handlingen ger intressant bakgrund till fantastiska musikaliska upplevelser.
IMG_20221007_143539.jpg
Palau de les Arts Reina Sofia
IMG_20221007_132114.jpg
En av I.Mitorajs skulpturer (den figuren i vattnet)...
IMG_20221007_212819.jpg
Palau de les Arts Reina Sofia - Sala Principal
IMG_20221007_231149.jpg
Enrico VIII - Alex Esposito, Anna Bolena - Eleonora Buratto, Giovanna Seymour - Silvia Tro Santafé, Lord Riccardo Percy - Ismael Jordi, Sir Hervey - Jorge Franco, Smeton- Nadezhda Karyazina, Lord Rochefort - Gerard Farreras, et al. Conductor - Maurizio Benini, Cor & Orquestra de la Generalitat Valenciana. Palau de les Arts Reina Sofia nyproduktion Opera Anna Bolena i samarbete med Dutch National Opera & Teatro San Carlo, Naples.
IMG_20221007_130854.jpg
 
Senast ändrad:
Den 18 Mars var det dags att åka igen till Teatro Pérez Galdós och uppleva "Aida". Denna världskända mästerverk av Giuseppe Verdi uppfördes redan 4 gånger här i Las Palmas. Första gången redan 1970. Senast var det för 33 år sedan. Libretto skrivet av Antonio Ghislanzoni som är baserat på Camille du Locles historia. Handlingen kretsar kring kärleken som två kvinnor (Amneris som är Faraosdottern och Aida som är etiopiska kungadottern som hålls fånge i Egypten) känner till egiptiske krigaren Ramedes. Ramedes älskar Aida. Självaste Ramedes leder egyptisk här till strid mot anfallande etiopisk armé. Han vinner och kommer med triumf hem. Bland tillfångatagna soldater har Ramedes etiopiske kungen. Aida känner igen sin far. Nu blir det drama i utveckling som visar att kärlekensmakt är så stor och resulterar i landsförräderi. Ramedes döms till döden. Aida väljer att dö med honom trots att hon kunde fly till friheten. I döden förenas de i den eviga kärleken. Om musiken säger jag inte ett ord, då vem är jag inför den genialiske tonsättaren Verdi. Maria José Siri, Uruguay född soprano sjunger vackert som Aida och Sergio Escobar, tenor från Toledo är imponerande Ramedes. Alla andra presterade bra också, så det var helt lyckad föreställning.
Det är klart att scenografi här kunde komma till den sagolika nivån som vi haft privilegiet att njuta av 2018 när vi har njutit av att lyssna och se Aida på Arena di Verona.
IMG_20230318_192011.jpg
IMG_20230318_192621.jpg
IMG_20230318_194146.jpgIMG_20230318_231944.jpg
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen