• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Italien o Korsika sommaren 2024

Nu är vi i Corte, eller i Corti som det heter på Korsikanska. Vi står på campingen La Restonica här får man ha hund, verkar vara en del campingar på Corsica man ej får ha hund, vi provade först U Sogno, men där fick inga hundar vara. Corti är väldigt kuperat, många trappor, av olika typ har vi gått i på eftermiddagen här. Käns som en mycket trevlig ung stad i sinnet, kanske för att det är huvudsätet för Korsikas universitet.
På vägen ner från utsiktsplatsen gick vi förbi en bar där det satt många unga o dom spelade gitarr o sjung på korsikanska, o drack korsikansk pastis, men min fru o son ville gå tillbaks till campingen, när vi kom tillbaks gick jag o köpte pastis på baren på campingen o tog med den till husbilen! Sen grillade vi kyckling och till den åt vi en god sallad, o drack ett mycket gott korsikanskt rödvin.

Nu ska jag gå o diska.
Buona notte da Corti!
Anders

20240610_202517.jpg20240610_204145.jpgIMG-20240610-WA0030.jpgIMG-20240610-WA0028.jpgIMG-20240610-WA0027.jpgIMG-20240610-WA0016.jpgIMG-20240610-WA0024.jpg20240610_190042.jpgIMG-20240610-WA0023.jpg20240610_191021.jpg
 
Senast ändrad:
Härliga bilder måste vara en härlig resa. Får nog ta och kolla närmare på detta, vet du kanske hur lång säsongen är där?
Hälsningar
Peter
Tack!
Maj till oktober är nog huvudsäsongen, men många campingar har öppet året runt, har man tur kan det säkert vara jättefint övriga året, det finns skidorter uppe i bergen också, har för mig att researrangören Langley har vandrings o skidresor hit.
Kan varmt rekommendera en resa hit!
Mvh
Anders
 
Idag vaknade vi lite senare, även vår hund var lite tröttare, efter frukosten gick vi ned mot tågstationen, bara ca 8-10min promenad, passerade fotbollsstadion, som vi såg på Korsikansk tv-kanal igårkväll!! Vi tog ut lite mer kontanter, verkar som dom flesta campingar, i alla fall 2-3 stjärniga, bara tar kontanter, sen gick vi över den stora vägen, intill stationen ligger ett köpcenter, Casino, och här finns även ett stopp för det gula tåget, som går runt i stan o ända upp till museumet, 7.50Euro per person, men då kan man hoppa av och på, på olika platser, smidigt, plus man får lite information om staden, dock bara på franska, men jag har tur som har både fru o son som kan översätta till mig!
Man får även 50% rabatt på inträdet till museumet, som inte är dyrt, normal pris 5 Euro per person, men hundar får inte gå in, så jag o Milo gick runt lite själva utanför. Sen åt vi lunch på ett trevligt ställe, baguetter med olika fyllning, jag tog vildsvins-pate, vår son valde prizutto/prisuttu som nästan låter som prosciutto, och är torkad corsikansk skinka, men den skärs väldig grovt, 2-3mm tjocka skivor, vilket gör att den är helt annorlunda än italiensk prosciutto.
Jag tog även en kort tur innan middagen på min racer cykel, med sandaler och vanliga kortbyxor, tänkte cykla upp till änden på Restonica dalen, men en bro har rasat, ska kolla på kartan hur långt jag kom, sista 4-5km var vägen stängd för bilar, bara gratis minibussarna körde, mötte en del som gick nedåt, sista biten är väldigt smal, o inga sido räcken, rätt läskigt med bara asfaltskant o stup på flera 100m ned till floden, olika kvalitet på asfalten, vissa bitar jättefin, andra gammal tvättbräda, men det var en fin upplevelse, såg även några som bergsklättrade!
Ikväll åt vi jättegoda egengjorda crepes!
Först med god lokal getost och korikansk coppa, sen med nutella o banan, vår son som ibland inte har någon botten åt även en med socker o citron, jag smakade o det är gott, dock inte lika gott som socker o grandmanier!
 
Senast ändrad:
Idag gick vi upp tidigt, åt frukost 8.30 o promenerade ner till stationen o tog ett tåg 9.47 till Ajaccio o kom fram strax före lunch, en helt fantastisk tågresa på denna gamla smalspåriga järnväg som slingrar sig fram i bergen, en massa tunnlar av olika längd o en jättelång, upp till 15 små stationer på vägen, men om ingen väntar o ingen aka av stannade det ej. Några ställen på vägen är mycket populära att starta en vandring från.
Vi hade tänkt gå till marknaden direkt, men vi alla behövde en toalett, så vi stannade på en trevlig bar o åt även lunch där, Croque Monsieur med sallad till, mycket gott. När vi sen kom till marknaden höll dom på att stänga :( men vi han gå runt lite ändå. Sen strosade vi vidare genom turisttgränder fulla med restauranger, och barer. Kom fram till huset där Napoleon var född, souvenir affärer o ett museum, jag o hunden väntade utanför, o som tur var, var det gratis upp till 17år, så bara min fru spenderade 10 Euro, som hon inte tyckte det var värt. Sen fortsatte vi strosa runt o kom till strandpromenaden ovanför en ganska fin strand, för o vara så centralt i denna stora stad, sen besökte vi även Citadella, inte lika imponerande som här i Corte eller Calvi, sist gick vi en ganska lång väg längs hamnen där vi såg ett stort kryssningsfartyg o flera olika vanliga färjor.
Om ni kommer till Korsika kan jag varmt rekommendera att åka med tåget Corte - Ajaccio, 23.50 Euro tur o retur per person, o Ajaccio är även en trevlig om än större stad.

Nu ska vi förbereda middagen!
 
Senast ändrad:
Buongiorno!
Inatt har vi sovit på en stor parkering utanför Bonifacio, lite trafik ljud nu på morgonen, men annars lugnt. 10 Euro per dygn. Högsäsong ska det gå en gratis buss från parkeringen ner till hamnen, varje 30min.


Det finns bara denna plats, om man vill stå lagligt o inte riskera böter, om campingen


Är full, och det blir den fort efter 12, då folk åker. Vi tog det lungt hit från Corte, inte så långt, lite drygt 10mil men mycket krokigt o kuperat o lagad väg, även på de stora T vägarna. Vi stannade o köpte frukt, jättegod melon o aprikoser, vi stannade vid en fin strand o åt melon o blandade rester av coppa o speck, jag tog även ett dopp, sen stannade vi även o handlade i Porto Vecchio, på ett stort varuhus, med bra fiskdisk, där vi köpte Orata, som vi tänker grilla, vi frågade hur man bäst grillar den, hel med bara salt o citron, han rensade fisken också!
Bonifacio är jättefint, många långa trappor o kuperat runtom.
Idag ska vi åka en båttur runt om o se grottor mm.
 
Buonasera!
Vilken fin båttur från Bonifacio ända till ön Cavallo o runt en massa kända öar o stränder, en ö kallas för ön för miljardärerna, familjen Ferrari har ett platt hus så helikoptern kan landa på taket! , kusten med lyxvillorna är kusten för miljonärerna, och Bonifacio per i poveri :) sa guiden!
Nu har vi precis avslutat middagen här på en camping, nära floden som rinner ut i havet i Solenzara, denna flod delar nord o syd Korsika, campingen ligger på sydsidan.
Vi grillade Oratan, med bara en salt blandning o saften från grillad citron, o till den åt vi även grillad aubergine o zucchini, jättegott, måste grilla fler hela fiskar!
Detta är ett ganska fint ställe men vi känner att en natt räcker.
Buona serata!
Anders
 
En bra o billig camping här i Saint Florent, U Pezzo, (il Pozzo på Italienska) bara 10min promenad längs stranden till en gångbro o så är man i centrum, mysigt Boule torg! Mysiga gränder, en del halv stora yachter, men inte i närheten av dem i Bonifacio, cyklade o handlade lite, passade på att cykla runt lite också, tog en hel del foton!
 
Senast ändrad:

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen