Läste ganska nyligen i GP (Göteborgs Posten) om en studie som skingrade myten om ”skadligt” kaffedrickande. För att korta historien, det sades att kaffet INTE var skadligt, tvärt om även om man drack en hel del. Bra va?
Det där om nikotin beroendet däremot, det tycker jag är en ren myt som nyttjas av alla möjliga som vill tjäna pengar på våra svagheter! OK, jag förklarar gärna mina egna ”kliniska” erfarenheter. Slutade röka redan för 32 år sen efter att länge ha förpestat livet för hela min omgivning med Franska ”svarttobak” filterlösa Gauloise cigaretter. Massor med nikotin, tjära och annat konstigt. Trodde jag skulle dö av nokotinbrist så jag började snusa General så klart. Den mest drabbade blev dock Marianne som fick tvätta mina örngott då och då, speciellt efter fredag/lördag nätter…
Och så tog snuset plötsligt slut mitt i Norska fjällen där närmaste butik låg flera mil från oss. Tja, det gick inte att klättra på väggar i en liten husbil så jag tittade i kryddhyllan och yes, där fanns chili flakes som kom till undsättning. Det sved till lite under läppen, men jag överlevde till närmaste Rema 1000. Väl i butiken såg jag ingefära rot som lät lockande att testa. Det snustorra snuset på hyllan kostade över 100 NOK med ofördelaktig valutakurs så jag köpte ingefäran och så småningom gjorde små stavar som jag la under läppen. Ingefära-”snusandet” varade i över 3 år! Tandläkaren tyckte det var OK då ingeföran var bakteriedödande och tänderna såg fina ut. Och vem kan nu påstå att det finns nikotin i ingefäran?
Nu är även ingefära ett minne blått och jag hade ett samtal med en annan tandläkare nyligen där vi enades om att allt handlade om vanan (en ful ovana helt enkelt) att stoppa nå’t i munnen. Jag dog inte av nikotinbrist, saknade den inte ens och jag tror inte att jag behöver kofein heller, den bara finns där. Det går alldeles utmärkt att leva utan kaffe, men vanan och själva ritualen kring beredningen lockar mer än längtan att känna sig ”pigg” som den där get som åt på kaffebusken för evigheter sen…
Så här ser min morgon-
kaffe-ritual med att fylla på färskt malet kaffe i dubbla portions behållare, fylla på 92˚C vatten och trycka fram en gudomligt doftande kräma i en espresso glaskopp med dubbla väggar:
Visa bilaga 18315