• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Boendesäkerhet Brandsäkerhet

Brandsäkerhet​

Stenungsund.jpg
Bild med tillstånd av NYTERsto Mikael Berglund

Inledning

Brandsäkerhet i husbil, husvagn, och i och för sig tält, skiljer sig en del från brandsäkerhet i bostäder, i byggnader och det finns därför en del saker att tänka på i detta avseende. I byggnader finns oftast brandcellsindelningar, brandskyddande material så som betongväggar och gipsskivor.

Husbilar är däremot uppbyggda av material som innebär stor brandbelastning, så som trä och plastmaterial, som förutom att de brinner lätt, även när det gäller plaster ofta avger giftiga gaser. Ett tält, å andra sidan, brinner också lätt men har en liten brandbelastning och brinner förhållandevis sakta och snarare smälter ned.

Husbilar och husvagnar är oftast trånga, vilket innebär att de är svåra att utrymma snabbt och att de har få utrymningsvägar.

Installationer som i husbilar påverkar brandriskerna är 12 volt- och gasolanläggningen. Dessutom finns det stora mängder brandfarlig vätska i form av diesel och mindre mängder av kanske tändvätska och rödsprit.

För att kompensera för dessa särskilda risker behövs ett utökat säkerhetstänk från de som bor i husbilen och ett systematiskt brandskyddsarbete vid camping- och ställplatser. Ansvaret för brandsäkerheten på camping- och ställplatser vilar i första hand på fastighetsägaren och den som bedriver verksamheten. Det systematiska brandskyddsarbetet omfattar exempelvis utplacering och underhåll av släckutrustning, utbildning av personal och information till gäster. De som bor i husbil har ett stort ansvar för sin egen säkerhet, men även för andra som bor i närheten, då bränder lätt kan sprida sig mellan campingenheter.

Alla bränder är små till en början, varför det är mycket viktigt att kunna upptäcka dessa så tidigt som möjligt. Detta kan vara problematiskt nattetid då de flesta sover.

Många grillar sin mat i anslutning till husbilen eller gör upp eld vilket kan medföra att brinnande flagor och glöd kan sprida sig. Efter en grillning med kol finns rester och aska kvar. Glöd kan finnas kvar i askan länge och blottläggas av vinden långt efter det att grillningen har avslutats.

Gasol kan komma ut i samband med byte av flaskor eller vid läckage i anläggningen.

Levande ljus som glöms inne i husbilen innebär alltid en ökad risk för brand.

Eldning med rödsprit och metanol i exempelvis jägarkök eller lampor kan vara särskilt riskfyllt då behållare kan tippa. Sprit brinner med en i princip osynlig låga och vid påfyllning kan det missas att låga fortfarande brinner och elden sprider sig till påfyllnadskärlet.

Se även artikeln om elsäkerhet, då defekter kan orsaka brand.

Agerande vid brand

Om brand utbryter måste veta hur man ska bete sig och ha klart för sig vad som är viktigast. Följande steg bör tas i nämnd ordning:
  • Utrym
  • Varna andra som kan vara i fara
  • Larma räddningstjänst
  • Eventuellt påbörja släckning
! Är branden relativt liten vid upptäckt kan släckning påbörjas omedelbart.

Mentala förberedelser

För att kunna genomföra agerandet vid en brand bör man ha mentala förberedelser för hur det ska gå till:
  • Hur tar man sig ut snabbast och säkrast ut ur en husbil? Finns det flera väga ut; bodelsdörr, framdörrar och om dessa är blockerade, fönsterluckor?
  • Hur kan man varna andra i närheten och larma?
  • Var finns släckmaterial, eget eller andras, och hur fungerar dessa?
Tekniskt skydd

Husbilar som säljs är numera typgodkända, där tillverkaren intygar att fordonet uppfyller säkerhetsföreskrifterna beträffande konstruktion och funktion. Även så kallade hembyggen ska uppfylla dessa krav (Regelverk på Transportstyrelsen TSFS 2016:22).

För att brukaren av husbilen ska vara säker som det över huvud taget går finns det en del hjälpmedel att tillgå.

Brandvarnare – typer som är lämpliga för placering i husbilar är batteridrivna optiska eller joniserande.
  • Brandsläckare – finns i olika typer bla. pulver-, skum- och kolsyresläckare, (se stycket om brandsläckare nedan).
  • Brandfiltar – är ett bra komplement till brandsläckare och som kväver branden. Kan med fördel användas till att släcka bränder i personers kläder.
  • Gasollarm – gasollarmet indikerar förekomsts av gasol och andra organiska gaser.
Brandvarnare

Dessa indikerar på partiklar i röken som snabbat stiger uppåt. I hörn och intill väggar bildas det ofta luftfickor där inte röken samlas tidigt i branden, varför brandvarnare placeras i taket och helst mitt i rummet, men minst 50 centimeter från vägg, andra föremål eller ventilationsöppningar. Detta kan ibland vara svårt i husbilar och kompromisser får ofta göras. Brandvarnare skall vara CE-märkta.
Kontrollera regelbundet batteriet genom att tycka på testknappen varvid ett pip och ljussignal ska ljuda. Byt batteri om inte brandvarnaren reagerar korrekt. Om inte det hjälper, byt brandvarnare.

Brandsläckare

Brandsläckare finns i olika benämningarna och klasser som är bra att känna till om. Den svenska standarden för handbrandsläckare, SS-EN 3–7, är också en gemensam europeisk standard.
  • Klass A innebär lämplig för brand i fast material såsom trä, papper, textil och olika plastmaterial.
  • Klass B betyder lämplig för brand när det brinner i vätska och/eller i fasta ämnen som kan anta vätskeform.
  • Klass C innebär lämplig för gasbrand och klass D innefattar för bränder i metaller och metallegeringar.
  • Klass F är släckare för brand i matolja och matfett.
Som komplement till ovannämnda brandsläckare finns även mindre behållare med släcksprayer eller så kallad clean agent, vilka har olika klassning och släckmedel. En särskild lithiumsläckare, för litiumjonbatteri finns också, men är dock bara avsedd för släckning i bränder i mobiltelefoner och liknande.

Välj gärna en pulversläckare, minst tvåkilos, eftersom de är att föredra av rent släcktekniska skäl, och då av klass ABC. Pulversläckare med ABC-pulver är ett så kallat glödbrandpulver, och kan därför användas till alla förekommande bränder, utom metallbränder. Pulver är ett mycket effektivt släckmedel per kilo släckmedel och är relativt lätt att använda även för den som är ovan användare. Pulversläckaren är dessutom relativt underhållsfri. Tömningstiden varierar från 10–15 sekunder för en två kilos till 25–30 sekunder för en på tolv kilo. Brandsläckare bör placeras där de lätt synliga och lätta att nå, exempelvis vid dörrar. Brandsläckare ska vara CE-märkta.

Det har på vissa håll framförs att kolsyresläckare kan vara lämplig att använda i husbilar, då ingen omfattande sanering behövs efter användning. Dock är denna typ av släckare av klass B och inte lämpad att användas vid brand i fibrösa material så som textilier och trä.

Kontrollera att:
  • brandsläckaren inte är uppenbart skadad
  • tryckmätare, där sådan finns, visar på trycksättning
  • eventuell plombering finns kvar.
  • Skaka gärna släckaren med jämna mellanrum, då det har hänt att pulvret har packat ihop sig med tiden.
Gasol

Gasol är en brandfarlig gas, inte giftig men läckage kan även utgöra en fara genom att tränga bort syret i husbilen och orsaka kvävning. Det är viktigt att ha kunskap om hur gasolen ska hanteras och att ha en bra ventilation.

Hantering
  • Gasolflaskor måste alltid i husbilen förvaras i särskilda ventilerade utrymmen.
  • De måste alltid stå upp för att säkerhetsventilen ska fungera.
  • I husbilen får det förvaras max två flaskor om sammanlagt 60 liter.
  • För gasoltankar gäller särskilda regler.
  • Vid användning av lösa flaskor, exempelvis grillning, måste gasolutrustningen placeras på tillräckligt stort avstånd från brännbart material.
Kontrollera
  • regelbundet slangar och kopplingar.
  • tätningen med läckindikator vid byte av flaskor.
  • varje år anläggningen i husbilen genom läckageprovning eller helst provtryckning.
  • Byt ut slangar om de verkar vara slitna eller börjat spricka, eller senast var 5:e år.
Gasolvarnare

Gasolen är tyngre än luft och gasolvarnare ska därför placeras lågt. Men att placera en sådan i golvet är opraktiskt. Då luftfickor bildas i hörn och vinklar kan detta hindra gasen att nå en sensor tidigt bör därför sensorn sitta en bit upp på väggen. Mitt emot köket är en bra placering då det där finns de flesta förbrukarna. Gasolvarnare skall vara CE-märkta.

Grillning

Grilla aldrig i förtältet eller hustältet. Glödande kol och annat träbränsle ger ifrån sig giftig koloxid. Grillen ska stå på ett plant och obrännbart underlag och minst en meter från tältet eller husvagnen. Förvara tändvätska minst tre meter från grillen. Lämna aldrig grillen utan tillsyn.

Lägg använt grillkol, gäller även engångsgrillar, på avsedd och anvisad plats. Använt bränsle från en kolgrill kan behålla värme och glöd upp till tre dygn.

Skydd mot brandspridning

För att minska risken för att brand skall sprida sig mellan olika enheter på campingen eller ställplatsen har en norm utvecklats om hur långt avståndet dem emellan ska vara (se artikeln om Regelverket för brandskydd).

  • Avståndet mellan två campingenheter, eller mellan en campingenhet och ett tält, bör vara minst 4 meter.
  • Avståndet mellan två tält bör vara minst 3 meter.
  • Kortare avstånd kan användas mellan högst fyra tält eller campingenheter om de berörda campinggästerna önskar det.

Källor och vidareläsning:

Brandundersökning https://rib.msb.se/Filer/pdf/29686.pdf
Brandvarnare https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/brandvarnare/
Goda råd om brandvarnare https://www.brandskyddsforeningen.s...d/goda-rad-blad-pdf/goda_rad_brandvarnare.pdf
Brandsläckare https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/hemma/brandslackare/
Goda råd om handbrandsläckare https://www.brandskyddsforeningen.s...a-rad-blad-pdf/goda_rad_handbrandslackare.pdf
Allt om brandsläckare https://www.storstockholm.brand.se/kunskapsartiklar/brandslackare/

Stenungsund3.jpg
Bild med tillstånd av NYHETERsto Mikael Berglund
 
Senast ändrad:

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen