• Välkommen till iHusbil. Föreningen helt utan medlemsavgifter.
    Men ändå med Kunskapsbank, reseberättelser och rabatterbjudanden!
    Registrera ett gratiskonto här!

Korta erfarenheter från Vesterålen, Lofoten och Fv17

skalman52

iStyrelsen
Admin medlem
Medlem
Ort
Uddevalla
Litet husbilsrelaterade observationer från en resa till Vesterålen, Lofoten och Fv17 nu i juli + augusti (2022). Hela resan tog 28 dagar.

Väldigt mycket husbilar. Nästan fler än vanliga personbilar. Husvagnsekipage var det också en hel del av.

Intensiv trafik från ca Svolvaer ut till Å och där var också vägen som smalast. Omöjligt att mötas på många ställen.

Parkeringsdiciplinen var det litet si och så med. Personbilar på husbilsplatser, husbilar på personbilsplatser när det fanns husbilsplatser, bussar som blockerade p-platser m.m. Gemensamt för alla platser längs vägen, där man kunde parkera, var att de var överfulla från ungefär Reine och ut till Å. Den enda p-markering som respekterades var handikapplatser.

Tyskland stod för den största andelen husbilar.
Norrmännen kom tvåa.
Finnar kom trea tillsammans med fransmän.
Sedan kom italienare, spanjorer, holländare, belgare, österrikare och schweizare
Förvånande få svenskar. I alla fall var jag förvånad.

50% rabatt på färjorna genom att använda "Autopass for Ferje" satt bra. Tjänade drygt 1400 NOK på det. Färjepersonalen som tog upp betalning såg också glada och nöjda ut när de upptäckte att jag fanns i systemet. Åtta färjor blev det och den längsta var naturligtvis från Moskenes till Bodö (ca 4 tim)

Sammanlagt körde jag genom 63 km tunnlar. Den längsta var ca 7.5 km (Svartisentunneln) och den näst längsta 5.7 km (på v76).
Både i tunnlar och på smala vägar gäller det att ha järnkoll på högersidan så man kan hålla till höger så mycket som möjligt för att inte bli av med vänster backspegel.

Inga missöden med bilen förutom att varningslampan för oljebyte började lysa de sista dagarna. Visade sig bero på att km-räknaren som tänder lampan inte hade blivit nollställd när oljan byttes tidigare i år.
 
Hur var Vesterålen i jämförelse med Lofoten? Vi hade tänkt oss en avstickare upp dit när vi var på Lofoten i början av sommaren, men det blev inte av när vi insåg att det skulle blivit ganska många mil extra upp till Andenes och åter.
 
Just Andöya är ganska flackt med jordbruksmark på sin östra sida . På västsidan är det en relativt smal strandremsa och sedan kommer bergen på samma sätt som på öarna längre söderut. Vägen på västsidan lever upp till sitt namn av "Turistväg". Vackert! Vi övernattade på Stave strand (camping) och det var ett ganska makalöst ställe med kilometerlång fin sandstrand. Vi råkade, inte alls planerat, vara där första natten efter midsommar när det INTE var midnattsol längre. Solen gick ner 00:51 (bakom bergen i norr) och det var den 24/7. På måndag morgon vaknade vi av att det promenerade omkring kor och en tjur bland bilarna. De hade gått runt sitt stängsel vid lågvatten. Så småningom gick de tillbaka. Litet roligt är det också att ha varit i Andenes. Det ligger trots allt 30 km nordligare än någon plats i Sverige. Finns gott om firmor i Andenes som arrangerar valskådning etc. till ett inte oföraktligt pris. :)
Litet längre söderut i Stockmarknes (också Vesterålen :) ) rekommenderar jag varmt Hurtigruttmuseet. Ett av Hurtigruttens halvgamla fartyg uppställt på kajen och med ett nybyggt hus över. Sedan kan man gå runt i fartyget och studera det plus en del andra utställningar i huset.

Inte alls så mycket folk som senare ute på Lofoten.
 
Det finnes på vestsiden av Andøya en noe spesiell sak, en sivil rakett oppskytings base. Ligger mellom vegen og sjøen like sør for nordre ende av fjellene.
Raketbasen lägger man bland annat märke till för att de har en stor uppsättning ovanliga antenner. En del av dom verkar vara logperiodiska för låga frekvenser. Ser ut som glesa wirestängsel upphängda mellan masterna.
 

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Bli medlem

Bli medlem i vårt forum. Det är enkelt!

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Annons

Annons

Tillbaka
Toppen